Vláda České republiky přijala v souvislosti s šířením nemoci COVID-19 zásadní preventivní bezpečností opatření. Na základě těchto opatření bude zastavena veškerá mezinárodní osobní železniční doprava mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo, Rakouskou republikou, Slovenskou republikou a Polskou republikou. Vlaky na území České republiky pojedou obvykle do pohraniční přechodové stanice, respektive do poslední určené stanice na území České republiky.

K zastavení mezinárodní železniční dopravy dojde o půlnoci z pátku 13. března na sobotu 14. března 2020. Z provozních a technických důvodů (oběh souprav) bude u některých dálkových linek docházet k omezení dopravy již v průběhu pátku, tak aby se české soupravy dostaly na naše území před zastavením mezistátní dopravy. Vzhledem k nařízenému omezení dopravy přes hranice České republiky nebude zajištěna žádná náhradní doprava v přeshraničních úsecích.

Z rozhodnutí krizového štábu Slovenské republiky byla zastavena železniční osobní doprava mezi Slovenskem a Českou republikou už v pátek 13. března v ranních hodinách.

Spolková republika Německo
Vlaky Berliner Praha – Berlín – Hamburk/Kiel pojedou pouze v úseku Praha – Děčín a zpět, poslední vlak do Německa odjede v pátek 13. března 2020 v 16.26 h z Prahy hl. n. (EC 170).

Vlaky Západní expres do/z Mnichova pojedou pouze v úseku Praha – Domažlice a zpět. Poslední vlak do Německa odjede v pátek 13. března 2020 v 17:43 z Prahy hl. n. (Ex 350)

Regionální vlaky linky U28 Děčín – Bad Schandau – Sebnitz – Rumburk pojedou pouze na území ČR v úseku Děčín – Dolní Žleb a Dolní Poustevna – Rumburk. Provoz regionálních osobních vlaků v Karlovarském kraji bude zajištěn do pohraničních stanic, případně dle provozních podmínek do posledních zastávek na území ČR, jedná se o úseky Karlovy Vary – Potůčky, Cheb – Plesná a Aš – Cheb. Spěšné vlaky (v Německu RE) Norimberk – Cheb budou ukončeny na území Německa a nepojedou do Chebu.
V Plzeňském kraji bude zajištěn provoz regionálních vlaků do pohraniční stanice Železná Ruda-Alžbětín (trať 183 Klatovy – Železná Ruda-Alžbětín). Na trati 180 Plzeň – Domažlice – Německo budou osobní vlaky z Německa ukončeny ve stanici Furth im Wald. V úseku Česká Kubice – Domažlice se předpokládá zajištění osobní dopravy vlaky ČD.

Rakouská republika
Spoje railjet Vindobona Praha – Vídeň – Graz pojedou pouze v úseku Praha – Břeclav a zpět, poslední vlak do Rakouska odjede v 18.44 z Prahy hl. n. (railjet 375).

Spoje Jižní expres Praha – Linec pojedou pouze v úseku Praha – Rybník a zpět.
Regionální osobní vlaky Jihočeském kraji pojedou nejdále pouze do pohraničních přechodových stanic. V úseku České Budějovice – Summerau budou mezinárodní osobní spoje ukončeny v Rybníku nebo Horním Dvořišti, vlaky ve směru České Budějovice/Veselí nad Lužnicí – České Velenice pojedou do pohraniční stanice České Velenice. Vlaky ÖBB z/do Rakouska ukončí jízdu v pohraničních stanicích Summerau a Gmünd (NÖ).

Regionální vlaky mezi Jihomoravským krajem a Rakouskem zajišťují svými náležitostmi ÖBB a budou ukončeny ve stanicích na rakouském území.

Slovenská republika
Doprava z a na Slovensko byla v souvislosti s rozhodnutím slovenského krizového štábu zastavena již v pátek 13. března v ranních hodinách.
Vlaky EuroCity Metropolitan Praha – Bratislava – Budapest a další spoje na této lince (např. Hungaria, Slovenská strela atp.) pojedou pouze v úseku Praha – Břeclav a zpět, poslední denní vlak na Slovensko odjel z Prahy hl. n. ve čtvrtek 12. 3. v 19.44 h (railjet 285). Zcela poslední vlak pak byl noční spoj Metropol.

Valašské expresy Praha – Púchov/Žilina pojedou pouze v úseku Praha – Horní Lideč a zpět, poslední vlak na Slovensko odejel z Prahy hl. n. ve čtvrtek 12. 3. 2020 v 15.23 h (Ex 221).
Mezistátní dálkové vlaky na přechodu Mosty u Jablunkova – Čadca, vlaky SC Pendolino Košičan 241/240 pojedou v úseku Praha – Český Těšín a zpět. Spoj SC 243 pojede pouze do Bohumína. Vlaky Ex Ostravan a Fatra pojedou pouze do stanice Návsí.
Předpokládané poslední vlaky ze Slovenska budou noční spoje a zítřejší ranní vlaky railjet Slovenská strela s odjezdem z Bratislavy 5.15 h a spoj EC Metropolitan Slovenská strela s odjezdem z Bratislavy v 6.10 h.

Regionální osobní vlaky z Jihomoravského kraje na Slovensko na trati č. 343 Hodonín – Vrbovce budou jezdit pouze do/ze zastávky Javorník nad Veličkou. Vlaky ze slovenské strany budou ukončeny na slovenském území. Na trati Břeclav – Kúty nepojedou žádné osobní vlaky. Regionální vlaky mezi Moravskoslezským krajem a Slovenskem budou ukončeny v zastávce Mosty u Jablunkova.

Polská republika
Mezistátní dálkové vlaky EuroCity z Prahy, Ostravy, Rakouska a Slovenska/Maďarska do Polska pojedou na území České republiky pouze po stanici Bohumín. Zastavena bude také regionální doprava mezi Moravskoslezským krajem a Polskem. Osobní vlaky na Těšínsku budou končit ve stanici Český Těšín. Na Ostravsku ukončí jízdu osobní vlaky z Polska ve stanici Chałupki a nepojedou do Bohumína.
Provoz na peážní trati přes Głuchołazy v úseku Krnov – Jeseník bude zachován, na území Polska nebude možné opustit vlakovou soupravu (zakázaný výstup a nástup cestujících).
V Libereckém kraji bude přerušena mezistátní osobní doprava na trati 036 do Szklarske Poręby. Vlaky z Liberce a Tanvaldu ukončí, respektive zahájí svou jízdu v Harrachově.

Noční dálková doprava
Naposledy byla zajištěna plnohodnotná noční dálková doprava v noci 12./13. března.
Vlak EN 476 Metropol pojede naposledy ještě v pátek 13. března bez omezení do Břeclavi, řazeny budou pouze vozy směrem do Prahy. Vlak nepoveze přímé vozy do Varšavy a Berlína.
V noci 13./14. března již noční vlaky nepojedou. Půjde o spoje: EN 442, EN 443, NJ 456, NJ 457, IC 406, IC 407, EN 477.

Michael Mareš s využitím tiskové zprávy Českých drah
 

Právě přítomno: 314 hostů a žádný gestor