Moravskoslezský kraj ve spolupráci s Českými drahami a Zdravotním ústavem Ostrava spustil pilotní projekt, který by měl přispět ke snížení rizika přenosu bakterií a virů ve vlacích. Tento neviditelný nepřítel by měl být huben pomocí speciálních nanonástřiků. V rámci pilotního projektu bude ostravská společnost NanoZone aplikovat do 10 vybraných vlaků novou hygienickou nanotechnologii TiZonic. Jde o inovativní technologii s obsahem nanočástic TiO2, která funguje na principu fotokatalýzy a dokáže s okamžitou účinností minimálně po dobu tří let eliminovat rizika přenosu infekčních nákaz.

Jak vysvětlil náměstek moravskoslezského hejtmana Jakub Unucka, riziko kontaminace povrchů v dopravních prostředcích je mimořádně velké, proto je nutné používat kvalitní a účinnou desinfekci. „Pandemie nového koronaviru v podstatě urychlila spuštění tohoto projektu,“ uvedl náměstek. Uvedenou technologií bude ošetřeno deset vlakových souprav v moravskoslezském regionu, které kraj společně s Českými drahami vytipoval. Zdravotní ústav Ostrava pak bude v pravidelných intervalech v průběhu jednoho roku v soupravách sbírat a vyhodnocovat vzorky a porovná je se vzorky odebranými ve vlacích, které byly dezinfikovány běžnými metodami.
První nástřik byl aplikován do soupravy CityElefant v Bohumíně, dalších sedm těchto jednotek spolu se dvěma jednotkami RegioPanter bude následovat. Podle slov náměstka generálního ředitele ČD pro obchod Jiřího Ješety, České dráhy projekt Moravskoslezského kraje velmi uvítaly. „Eliminace bakterií a virů je v této době aktuální více než kdy jindy. Naše vozy standardně procházejí důkladným úklidem, dezinfekcí i ozonizací. Technologie, která by účinkovala několik let, je ale v našich vlacích novinkou,“ řekl Ješeta. Jak dále dodal, v interiéru vozidla je nástřik neviditelný a samotná aplikace je z provozního hlediska velmi nenáročná. Jednotky není nutné stahovat z provozu, nástřik proběhne v rámci pravidelného čištění a poté se soupravy prakticky ihned vrací zpět do provozu.
Miroslav Čáslavský s využitím monitoringu tisku
 

Právě přítomno: 239 hostů a žádný gestor