České dráhy, které od června vedou kampaň proti vandalismu v podobě sprejerství, opatřily dosud sedm z celkových 70 pražských jednotek CityElefant antigraffiti lakem. Dalších 13 jednotek se má ochranného laku dočkat během srpna, uvedly České dráhy. Účelem ochranného laku je snadnější odstranění „čmáranic“ a větší ochrana barev, které se jinak při čištění velmi ničí. Jen za letošní rok musely České dráhy odstranit graffiti už ze 109 jednotek CityElefant, které obsluhují Prahu a okolí.

Nákladní železniční dopravci v Česku vítají zvýšení spotřební daně z nafty, která se od 1. srpna zvyšuje o 1,50 Kč za litr. Tato změna může zlepšit podmínky k převodu zboží ze silnice na ekologické druhy dopravy. Uvedl to prezident sdružení železničních nákladních dopravců Žesnad Martin Hořínek. Osobní železniční dopravci budou mít v souvislosti s vyšší spotřební daní z nafty výdaje vyšší o desítky milionů korun.
V sobotu 29. července zemřel ve věku 68 let předseda dopravní sekce Hospodářské komory a bývalý ředitel Českých drah Emanuel Šíp. V minulosti byl Šíp také náměstkem na ministerstvu dopravy. Emanuel Šíp se narodil v roce 1955. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze. Na začátku 90. let vedl cenový odbor federálního ministerstva financí. Po rozdělení Československa se stal prvním generálním ředitelem samostatných Českých drah, státního železničního dopravce. Nejprve byl od července do září 1993 zmocněncem vlády pro řízení drah a poté ve funkci generálního ředitele Českých drah do června 1995.
V průměru téměř každý den je do vlaku volána na pomoc policie. České dráhy musí letos častěji řešit případy napadení svých zaměstnanců cestujícími. Zatímco za celý rok 2022 evidoval dopravce celkem 301 případů, letos od začátku roku do 22. června to bylo již 178 případů. Novější data nejsou zatím k dispozici. Ve většině případů napadení se jedná o osoby pod vlivem alkoholu nebo drog, nebo osoby, které cestují bez platného jízdního dokladu a po odhalení vlakovým personálem neváhají použít násilí.
Miroslav Čáslavský
Zdroj: monitoring tisku
Foto: Tomáš Maleček

 

Právě přítomno: 210 hostů a žádný gestor