Ministerstvo dopravy připomene ve čtvrtek 17. srpna významný milník naší nedávné historie – 55. výročí srpnové okupace 1968, která významně ovlivnila osudy naší země. Budova ministerstva byla v době okupace sídlem Ústředního výboru Komunistické strany Československa, a tedy i významným cílem agrese vojsk Varšavské smlouvy. V rámci připomínkové akce se otevřou dveře ministerstva od 16:30 do 21 hodin, v 19 hodin zároveň začne veřejné natáčení podcastu Přepište dějiny.

"Chceme, aby tato akce byla nejen připomenutím událostí z roku 1968, ale i příležitostí k hlubšímu zamyšlení nad soudobým vývojem Evropy a nad hodnotami svobody a demokracie. Je to možnost se zamyslet a lépe porozumět souvislostem a vzorům, které byly v naší historii již jednou přítomny a znají je i další evropské země jako třeba Maďarsko či Polsko," uvedl ministr dopravy Martin Kupka.

Před budovou ministerstva si návštěvníci prohlédnou autentické bojové vozidlo pěchoty okupačních vojsk, ve foyer a I. patře je čeká výstava fotografií a dobových reálií. Komentované prohlídky je zavedou do bývalé kanceláře Alexandra Dubčeka či Gustáva Husáka, do bývalého Husákova bytu nebo do podzemního krytu, kde je umístěn dobový nábytek a různé artefakty.

Významnou součástí programu tak bude veřejné natáčení nového dílu podcastu Přepište dějiny, kde historik Michal Stehlík a publicista Martin Groman nabídnou pohled na invazi, srpnové mýty a širší souvislosti tehdejších událostí. Právě 17. srpen 1968 byl den, kdy sovětské vedení v Moskvě definitivně rozhodlo o vstupu vojsk Varšavské smlouvy na území Československa. Podcast je pro veřejnost zdarma a začíná v 19 hodin. Z důvodu omezené kapacity sálu bude týden před natáčením spuštěn rezervační systém na webu Ministerstva dopravy.

Připomínkovou akci k 55. výročí vstupu vojsk Varšavské smlouvy na území tehdejšího Československa připravuje Ministerstvo dopravy ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem a podcastem Přepište dějiny. Jedním z cílů vzpomínek je i připomenout mocenské ambice bývalého Sovětského svazu i současného Ruska, které představují trvalé nebezpečí pro střední i západní Evropu.

 

F. Jemelka, MD ČR

Foto z pracovny ministra: Daniela Houdková

Právě přítomno: 213 hostů a žádný gestor