O nadcházejícím víkendu vyvrcholí oslavy 100. výročí vzniku Československa, do kterých se zapojila i Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). SŽDC si tuto historickou událost připomene v rámci oslav 100 let Československé republiky v sobotu 27. října od 14 do 18 hodin na pražském hlavním nádraží.

Poslední říjnovou sobotu ožije první nástupiště železniční stanice Praha hlavní nádraží a přilehlé prostory Fantovy budovy atmosférou První republiky. Bude zde připraven bohatý kulturní program připomínající počátek minulého století. V jeho rámci si zájemci budou moci prohlédnout historické hračky, k dispozici bude pohlednice se železniční sítí tehdejšího Československa i s unikátním razítkem, a také fotokoutek s tématem První republiky. O hudební doprovod se postará dobová kapela, chybět nebudou ani ukázky dobových tanců a přehlídka historických kostýmů.

K dědictví, které správa nově vzniklého Československa převzala v roce 1918 od Rakouských státních drah a postupně i od zestátněných soukromých společností, patřila také železniční infrastruktura se stanicemi a jejich technickým zázemím. Tuto historickou událost připomene přibližně v 14.20 h příjezd parního vlaku s představiteli nové republiky, kteří následně symbolicky převezmou správu nádraží z vojenských rukou. Nádraží byla na konci října 1918 obsazena armádou proto, že stále ještě neskončila první světová válka a právě železniční stanice včetně výpravních budov patřily ke strategickým místům v každém městě.

Výpravní budovy představovaly od počátku železnice srdce každé stanice, poskytovaly prostory pro služby cestujícím (veřejná část) i pro činnost související se řízením provozu, komerčními a administrativními činnostmi železnice (služební část). Fungovaly také jako spojovací článek mezi železnicí a jejím okolím, jako svébytná architektonická a technická díla se zaslouženě staly součástí kulturního dědictví.

Michael Mareš s využitím tiskové zprávy SŽDC
 

Právě přítomno: 234 hostů a žádný gestor