I když tu máme tak trochu letní režim, Představenstvo OSŽ, v čele s předsedou Mgr. Martinem Malým, se sešlo v úterý 11. června na jednání v domě Bohemika v Praze. Po zahájení, při kontrole úkolů, vystoupil mimo jiných také Martin Vavrečka, místopředseda OSŽ pro správu majetku, s informacemi o využívání rekreačních středisek OSŽ pro zvýhodněnou členskou rekreaci dotovanou z prostředků OSŽ. Shromážděná data vypovídají o tom, že tyto rekreace jsou členy Odborového sdružení železničářů hojně využívány, a to i v apartmánovém domě Orion v Leptokárii v Řecku, přičemž značná část rekreantů využívá variantu pobytu s vlastní dopravou. Miroslav Maincl, tajemník SŽ, byl minulý týden na dovolené v hotelu Ostrý v Železné Rudě a velmi si chválil vytíženost hotelu a také přístup rekreantů k nově zrekonstruovaným apartmánům. Jediné, co vidí jako malé negativum rekreace, je, že se skoro v žádné restauraci nedá zaplatit platební kartou.

Martin Vavrečka také krátce zmínil stávající situaci v hotelu Skalka na Slovensku, kde je provoz hlavní budovy v současné době utlumen, nadále však probíhá pravidelná údržba areálu parku, který tak zůstává přístupný návštěvníkům lázeňského městečka Rajské Teplice, včetně možnosti využití pronájmu sportovišť či některých sportovních potřeb. S prvními stavebními zásahy do budovy hotelu se počítá až během příštího roku. Letos na podzimním jednání ústředí budou prezentovány další materiály z probíhajících příprav celkové přestavby objektu.

Poté již předseda OSŽ předal slovo zástupcům Českých drah, aby jako první přednesli nejnovější informace ze zásadních jednání. Vzhledem k tomu, že místopředseda OSŽ a zároveň předseda ČD Štěpán Lev nebyl na jednání přítomen, vzal si slovo tajemník a člen dozorčí rady Českých drah Antonín Leitgeb. Podal informace ze zasedání DR ČD, a.s., ze dne 22. června 2023. Nosným bodem jednání byla „Strategie opravárenství“, z čehož vyplynulo, že další dceřiná společnost ČD nevznikne. Stávající dceřiná společnost DPOV bude dále rozvíjena. Na dozorčí radě ČD byly rovněž projednávány stávající investice do rekonstrukce haly v Olomouci a budovy B na Masarykově nádraží v Praze. Co se týká rekonstrukce lanovky na Ještěd, zpracovávají se posudky a odhady, České dráhy s obnovou nepočítají. O odkup a provoz lanovky má velký zájem město Liberec.

Jeho vystoupení doplnila tajemnice PV OSŽ při ČD Věra Nečasová s informacemi z jednání odborových centrál se zaměstnavatelem, které se uskutečnilo dne 26. června. Členové představenstva ČD na jednání informovali, že Českým drahám byl potvrzen rating na stupni Baa2 se stabilním výhledem a také, že dozorčí rada ČD schválila materiál týkající se budoucího směřování opravárenství. Diskuse nad návrhem nového osobního ohodnocení byla prozatím pozastavena z důvodu neshody nad rozsahem příplatků. Vzhledem k tomu, že 31. prosince 2023 uplyne pětileté volební období dvěma členům dozorčí rady ČD volené zaměstnanci, vydal zaměstnavatel informaci o termínu vyhlášení nových voleb do dozorčí rady u ČD, které připadnou na termín 30. října až 1. listopadu.

Jako další pokračoval informacemi ze zásadních jednání první místopředseda a zároveň předseda OSŽ ČD Cargo Radek Nekola, který také oznámil datum voleb do dozorčí rady společnosti. Volby jsou plánované na pět dní, a to v termínu 23.–27. října. Poté přiblížil projednávaná témata na dozorčí radě, která proběhla koncem června. Mezi zásadní témata patřila investice do drážních vozidel až do roku 2030, pokračování v nákupu lokomotiv EMEX 3 trax, kdy se smlouva na jejich nákup uzavřela před pěti lety. Část lokomotiv poputuje do dceřiné společnosti v Polsku. Dalším zásadním tématem byla příprava materiálu kolektivní smlouvy, ve které je potřeba pro rok 2024 zapracovat skupinu opravárenství a odměňování v této oblasti. Radek Nekola potom krátce zrekapituloval hospodářské výsledky ČD Cargo, které zazněly na ústředí OSŽ.

Za Správu Železnic přišel s novými informacemi tajemník Miroslav Maincl. S politováním musel oznámit, že veškeré příspěvky na rekreaci z C-FKSP jsou beze zbytku vyčerpány a již nebudou doplněny. Dále informoval o schválení novely Zákoníku práce v souvislosti s DPČ a DPP. S tím souvisí i nutná změna PKS na rok 2023, která bude projednávána nejpozději v srpnu 2023.

Na jednání se zaměstnavatelem se dále projednávaly případné úspory energie na pracovištích a vyhlášený STOP STAV na nábor nových zaměstnanců od 1. srpna 2023, což v některých případech, kde je podstav – nebo jsou již předjednaní zájemci, kteří dokonce prošli zdravotní prohlídkou – představuje značné problémy.

Dobrou zprávou ze Správy železnic je dokončení rekonstrukce administrativní budovy v Pardubicích k 1. září 2023, kde nově vznikne školící středisko SŽ. Do nově zrekonstruovaných prostor se vrátí i zaměstnanci CSS a nově sem přejdou i psychologičtí pracovníci, kteří nyní sídlí v České Třebové.

Jako další vystoupila místopředsedkyně OSŽ a předsedkyně Nedrážního republikového výboru OSŽ Bc. Renata Dousková. Ta nejprve informovala, že v nově vzniklá organizace ZO ZŠ Františkovy lázně bude mít společné jednání se zaměstnavatelem v září.

Další informace se týkala odborů ve společnosti Skanska, kde byl před lety Odborovým svazem Stavba založen koordinační orgán ZO Skanska, a základní organizace OSŽ jež byla jeho součástí, byla značně znevýhodněna. Nyní dochází k nápravě tohoto stavu díky nedávno uskutečněnému společnému jednání OSŽ a účasti odborových centrál OS Stavba (ČMKOS), kam byli jako hosté přizváni místopředsedkyně OSŽ a místopředseda OS Stavba. Nyní se připravují legislativní kroky, včetně tvorby nového Statutu a jednacího řádu pro koordinační orgán základních organizací působících ve společnosti Skanska, k plánované změně.

Renata Dousková ještě připomněla informace z ústředí OSŽ ohledně workshopu ETF a budoucnosti MHD a poslední zajímavou zprávu přidala z oblasti zdravotnictví. Ta se týkala nového výkladu stanoviska ministerstva zdravotnictví o vystavování a podávání návrhu na lázeňskou rehabilitační péči. Dne 20. června letošního roku došlo ke změně, kdy do té doby odborník (např. ortoped) provedl zákrok, navrhl lázeňskou péči a cestou praktického lékaře byl sepsán návrh na lázně. Nyní je celá tato metodika upravena tak, že lázně předepisuje lékař, který provedl zákrok, a který má k dispozici veškerou zdravotní dokumentaci pacienta. Praktický lékař již tuto povinnost sepisovat lázeňský návrh nemá. Zda je tato novinka MZ ulehčením celkové situace, ukáže čas.

Nejnovější informace přednesl předseda OSŽ Martin Malý, který se 26. června zúčastnil jednání odborových centrál, kde se projednávala strategie a připomínkování chystaného vládního balíčku. A poté se dne 10. července konala porada vedení ASA a ČMKOS a následně jednala Tripartita.

Předseda OSŽ Martin Malý ve svém vystoupení především informoval o tom, že společný otevřený dopis odborových centrál působících na železnici předsedovi vlády ČR (ze dne 26. června) ve věci výhrad odborových organizací k vládnímu konsolidačnímu balíčku odeslal mimo jiné také předsedovi Svazu průmyslu a dopravy ČR Janu Rafajovi a prezidentu Konfederace zaměstnaneckých a podnikatelských svazů ČR Janu Wiesnerovi, jelikož tyto významné zaměstnavatelské svazy zastávají ve svých připomínkách k vládnímu návrhu na zdanění zaměstnaneckých benefitů a odborových příspěvků a změnu pravidel tvorby a použití FKSP a SF velmi podobná stanoviska, jako odborové organizace.

Dále informoval o průběhu jednání představitelů ASO a ČMKOS dne 10. července o možnostech společného postupu za účelem prosazení změn ve vládním návrhu konsolidačního balíčku v bodech, kde se požadavky obou svazů shodují. Na tomto jednání došlo mimo jiné k dohodě, že vzhledem k dosavadnímu vývoji při projednávání vládního konsolidačního balíčku se sociálními partnery je nyní třeba se zaměřit na spolupráci obou sociálních partnerů, tedy odborů i zaměstnavatelů v bodech, kde jsou stanoviska shodná nebo velmi podobná, a to s cílem společně tyto připomínky prosadit do pozměňovacího návrhu, který by v rámci projednávání návrhu konsolidačního balíčku v parlamentu mohl být načten ze strany vládní koalice.

Následně, na odpoledním jednání pléna Tripartity 10. července byl tento návrh postupu sociálních partnerů akceptován i ze strany předsedy vlády Petra Fialy, který informoval, že je takový společný návrh sociálních partnerů, tedy odborů a zaměstnavatelů, ochoten projednat ve vládní koalici.

Dále ještě předseda OSŽ informoval o jednání s předsedou Odborového svazu dopravy Lubošem Pomajblíkem na téma možností společného postupu odborových organizací působících v dopravě železniční i silniční při prosazování záležitostí společného zájmu.

Na závěr dodal informaci o reakci MPSV ze dne 4. července na návrhy OSŽ odeslané MPSV 23. června ve věci metodiky určení zaměstnanců zatížených profesí, kteří by měli mít možnost dřívějšího odchodu do důchodu bez jeho krácení. MPSV ve svém vyjádření k návrhům mj. uvedlo, že možnost rozšíření stávajícího okruhu zaměstnanců s takovou možností je v zásadě možná, ovšem pouze za podmínky široké politické shody s tím, že konzultace k této problematice se zástupci odborů a zaměstnavatelů budou probíhat ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví. Zpracování prvního návrhu se předpokládá do konce tohoto roku.

Během jednání představenstva dorazili jako hosté se zajímavou prezentací Ing. Leona Machová, ředitelka Employee benefits, s kolegou Bc. Vladimírem Přívarem a představili nový produkt společnosti Generali Česká pojišťovna a.s. nabídku Exkluzivního rizikového pojištění pro zaměstnance, které je určeno pro firmy a jedná se o skupinové rizikové životní pojištění zaměstnanců a členů rodiny v případě úrazu či úmrtí, které by bylo jako benefit od zaměstnavatele s minimálním přispěním zaměstnance.

Produkt, který by se jednotlivci nevyplatilo sjednávat, nabízí velmi výhodné odškodnění a několik dalších výhod jako například: není potřeba zdravotní dotazník, jednotná cena je pro pojistníka ve věku 18–70 let včetně nerozlišování rizikových pracovišť. Tuto zajímavou prezentaci okomentoval první místopředseda Radek Nekola slovy: „Železnice je o lidské práci převážně v provozu – a ještě dlouho bude – a polovina těchto zaměstnanců má věk 50–65 let, takže jako benefit od zaměstnavatele by to jistě přivítali,“. Jednání zástupců pojišťovny Generali se zástupci Českých drah k této problematice se uskuteční v nejbližších dnech.

Před závěrem celého jednání přišlo na řadu projednání žádostí o přiznání dávek z Podpůrného fondu OSŽ a rovněž poskytnutí právní pomoci před soudem, což tradičně přednesl vedoucí sociálně-právního oddělení OSŽ-Ústředí JUDr. Petr Večeř. Všechny podané žádosti byly po diskusi schváleny.

Probrány byly i detaily účasti českých výprav v rámci mistrovství USIC, a to na regionálním mistrovství v šachu, které proběhne 14.–17. září v dánském městě Maribu, a mezinárodním mistrovství v tenisu ve dnech 18.–24. září v Albeně v Bulharsku.

 

Text: Daniela Houdková

Foto: Filip Houdek

 

  

 

Právě přítomno: 214 hostů a žádný gestor