I když jsou prázdniny a čas dovolených, členové představenstva se přesto sešli 8. srpna v sídle OSŽ v domě Bohemika. Po zahájení a tradiční kontrole úkolů vyzval předseda OSŽ Mgr. Martin Malý místopředsedy OSŽ a předsedy podnikových výborů, aby přednesli informace ze zásadních jednání.

První dostal slovo místopředseda OSŽ a předseda PV při ČD Štěpán Lev. Ten informoval o kolektivním vyjednávání ze dne 25. 7. 2023 k tzv. inflační doložce podle PKS ČD na rok 2023. Jednání bylo konstruktivní, ale zatím se odborové centrály a zaměstnavatel nepotkali nad stejnou výší mimořádné odměny pro zaměstnance ČD. Další jednání je naplánováno na 8. 8. 2023.

Druhá informace se týkala schůzky ke vzdělávaní, která se uskutečnila dne 26. 7. 2023 v prostorách OSŽ Domu Bohemika za účasti OSŽ (Š. Lev a P. Štěpánek), Národního pedagogického institutu, který pro MŠMT zpracovává metodiku vzdělávaní, a zaměstnavatelé SŽ, ČD a ČD Cargo. Schůzka byla zaměřena na problematiku vzdělávání, učňovských a maturitních oborů železničář. V úvodu jim zástupci NPI řekli, že s novým ministrem školství se pracuje na nové koncepci vzdělávání, která by měla být více zaměřená na všeobecné školství (tzn. lycea, gymnázia, vysoké školy). To vyvolalo znepokojení u všech přítomných, protože nejen sektor železnice potřebuje pravý opak, a to posílení učňovského školství se zaměřením i na novou techniku v dopravním sektoru. Následná schůzka by se uskutečnila po jasné koncepci školství.

Poté informoval první místopředseda OSŽ a předseda PV ČD Cargo Radek Nekola o vývoji hospodářského výsledku za první pololetí tohoto roku. Vozba zásilek je stále v útlumu, trochu se zvýšila vozba v oblasti automotivu. Na neformálním setkání se zaměstnavatelem se řešil předběžný vzhled nové kolektivní smlouvy.

Místopředseda a zároveň předseda podnikového výboru Správy železnic Petr Štěpánek informoval o jednání se zaměstnavatelem naplánovaném na 29. srpna. Zde se bude projednávat snížení stavu zaměstnanců u Správy železnic chystanému k 1. lednu 2024. Přesné informace budou k dispozici až po tomto jednání, ale už teď je známo, že ke hromadnému propouštění nedojde. Půjde spíš o individuální pozice či zaměstnance.

Jako další vystoupila místopředsedkyně OSŽ a předsedkyně Nedrážního republikového výboru OSŽ Bc. Renata Dousková s informacemi o blížících se volbách do dozorčí rady v Dopravním zdravotnictví, které proběhnou 17.–18. října. Za OSŽ kandidují MUDr. Gabriela Ritterová, Bc. Renata Dousková, Jana Mücková a Bc. Filip Hechtberger. Voleni budou tři zástupci zaměstnanců za OSŽ.

Nové zprávy z jednání se zaměstnavateli zatím nepřednesla, neboť se v průběhu měsíce července a srpna chystají podklady pro kolektivní vyjednávání u společností, kterým končí PKS v prosinci 2023.

PhDr. Helena Svobodová stručně informovala o stanovisku ETF k probíhajícímu vyšetřování Evropské komise z nedovolené státní podpory u DB Cargo a SNCF Fret. PhDr. Svobodová dále sdělila, že Evropská komise začala projednávat tzv. „Zelený dopravní balíček“, jehož součástí původně měla být i novelizace směrnice o strojvedoucích, ta se však bude projednávat až koncem roku. Balíček obsahuje návrhy z oblasti silniční dopravy (revize směrnice o zátěži a směrnice pro užitková vozidla známá také jako směrnice o giga-linerech). Z oblasti železniční dopravy balíček řeší přidělování kapacity infrastruktury pro mezinárodní osobní a nákladní dopravu. EK chce zavést způsob, jak lépe řídit přidělování kapacit na evropské železniční infrastruktuře. Komise se domnívá, že zejména lepšího mezinárodního spojení je možné dosáhnout díky lepší koordinací mezi provozovateli infrastruktury. Koridorům pro nákladní dopravu se podle Komise toho nepodařilo dosáhnout.

Předseda OSŽ Martin Malý poté informoval o dalším vývoji ve věci prosazování společných připomínek OSŽ a ostatních odborových centrál působících na železnici k vládnímu návrhu ozdravného balíčku veřejných financí. Informoval o tom, že na základě domluvy po plenárním zasedání tripartity 10. července se OSŽ zapojilo do přípravy společného pozměňovacího návrhu ČMKOS, SP ČR a KZPS k vládnímu návrhu konsolidačního balíčku, který byl jako společný návrh sociálních partnerů předán premiéru Petru Fialovi. Návrh je takto v souladu s požadavky odborových centrál působících na železnici, jak byly uvedeny v otevřeném dopise předsedovi vlády ČR z 26. června. Jak premiér Petr Fiala informoval v médiích, představitelé vládní koalice se po seznámení s těmito návrhy dohodli, že se k problematice pozměňovacích návrhů sociálních partnerů vrátí po skončení vládních prázdnin.

Projednávání tohoto bodu se na jednání Představenstva OSŽ zúčastnil také předseda ČMKOS Josef Středula, který přijal pozvání OSŽ za účelem vzájemného vyjasnění postojů k problematice konsolidace veřejných financí. Hlavním závěrem diskuse k této problematice byla shoda na společném zájmu prosadit maximum ze společných pozměňovacích návrhů sociálních partnerů (odborů a zaměstnavatelů) do finální podoby konsolidačního balíčku.

Ing. Ondřej Šmehlík přednesl aktuální čísla ohledně využití rekreačních zařízení OSŽ. Bližší informace budou předneseny na výjezdním jednání konaném v září. Dále upřesnil provozní detaily z nadcházejících Mezinárodních mistrovství USIC, a to v cyklistice v Dánsku, dále ve střelbě v Saint Mandrier ve Francii, ve stolním tenise ve Švýcarsku a v běžeckém mistrovství v Rakousku, která proběhnou během měsíce září a října. Koncem srpna se koná 39. mezinárodní soutěžní výstava foto FISAIC v Rakousku, v Badenu a koncem října se připravují semináře FISAIC v Řecku, v Leptokárii.

Vedoucí sociálně-právního oddělení OSŽ-Ústředí JUDr. Petr Večeř připravil k projednání několik žádostí členů OSŽ o přiznání dávek z Podpůrného fondu OSŽ, které byly jednomyslně schváleny.

Na závěr připojila poznatky z kontroly v Rakovníku předsedkyně revizní komise Barunka Balážová. Naplánovány jsou i kontroly na Hradecku a Pardubicku.

 

Text a foto: Daniela Houdková

 

 

 

Právě přítomno: 142 hostů a žádný gestor