Ne, není to apríl, v sobotu 1. dubna skutečně začala výluka na trati Plzeň - Klatovy. V první etapě (do úterý 11. dubna) se výluka týká úseku Plzeň hl. n. – Dobřany, ve druhé (12. 4. až 5. 5. 2017) pak úseku Plzeň hl. n. – Plzeň zastávka (trať 183). Až do úterý 11. 4. tedy pojede za všechny osobní vlaky náhradní autobusová doprava v úseku Plzeň hl. n. - Dobřany (a opačně), od středy 12. 4. pak za všechny osobní vlaky pojede náhradní autobusová doprava v úseku Plzeň hl. n. – Plzeň zastávka (a opačně), ale ke všem spěšným vlakům a rychlíkům pojede i nadále přímý autobusový spoj Plzeň hl. n. - Dobřany a opačně (spěšné vlaky a rychlíky budou ve většině případů vedeny až do/ze stanice Plzeň zastávka, odkud však již spoj náhradní dopravy nepojede). Toto opatření se týká i přímých vlaků vyšší kvality Rx Praha – Železná Ruda. Při ukončení výluky dne 5. 5. 2017 již projede spěšný vlak Sp 1965 (příjezd do stanice Plzeň hlavní nádraží v 16.56 hodin).

Výluka souvisí s pokračujícími pracemi v rámci stavby UZEL PLZEŇ, 2. STAVBA – PŘESTAVBA OSOBNÍHO NÁDRAŽÍ, včetně mostů Mikulášská. Přípravné práce (nájezd jeřábu včetně příslušenství je naplánován na 14. 4. v 9.00 h) vyvrcholí v období od 18. 4. do 24. 4. 2017, kdy bude probíhat snášení severního mostu (pokud by však práce probíhaly bez komplikací, bude most snesen už 21. 4. 2017). Po 24. 4. 2017 pak dojde i k bourání opěr. Stavba řeší dokončení rekonstrukce osobního nádraží a ulici Mikulášskou. V prostoru osobního nádraží se jedná zejména o nástupiště č. 5 a 6.

V rámci druhé stavby se řeší dokončení osobního podchodu připravovaného v 1. stavbě a prodloužení stávajícího zavazadlového tunelu, který nově povede od výpravní budovy až k budově pošty a nahradí tak stávající nevyhovující úrovňový přechod přes koleje 102–107. Co se týče železničního svršku a spodku, řeší 2. stavba jižní část osobního nádraží a chebské zhlaví. Nedílnou součástí stavby je rekonstrukce stávajících mostů přes Mikulášskou ulici, včetně prostoru přednádraží.
„Obyvatelé Plzně budou mít díky SŽDC nejenom hezčí osobní nádraží, ale i moderní a bezpečnější přednádražní prostor,“ říká mluvčí SŽDC Marek Illiaš s tím, že v prostoru pod novými železničními mosty dojde k významnému nárůstu šířky uličního prostoru (tramvajová trať dostane samostatné těleso, silniční komunikace dva jízdní pruhy v obou směrech), zbudována zde bude i cyklostezka a chodníky.
Michael Mareš


 

Právě přítomno: 2275 hostů a žádný gestor