Obzor č. 13 – 5. 4. 1993

Rub­ri­ka„Co se dě­je v ústře­dí“ in­for­mu­je o dal­ším ko­lek­tiv­ním vy­jed­ná­vá­ní o KS Čes­kých drah na rok 1993. Jak se zde uvá­dí, za­tím do­šlo jen k vy­jas­ně­ní vzá­jem­ných sta­no­vi­sek a by­ly kon­sta­to­vá­ny spor­né bo­dy, kte­ré bu­dou před­mě­tem dal­ších jed­ná­ní.

Na prv­ní stra­ně na­jde­me dá­le in­for­ma­ce z kri­zo­vé­ho štá­bu, kte­rý byl usta­ven při OROS (Oblast­ní ra­da od­vět­vo­vých sek­cí) Olo­mouc. Je zde ta­ké otiš­těn ote­vře­ný do­pis pre­mié­ro­vi vlá­dy ČR Vác­la­vu Klau­so­vi, v němž jej kri­zo­vý štáb upo­zor­ňu­je na to, že se Čes­ké drá­hy na­chá­ze­jí těs­ně před hos­po­dář­ským bank­ro­tem. „Sdě­lo­va­cí­mi pro­střed­ky jsme dlou­ho­do­bě in­for­mo­vá­ni o tom, jak se ře­ší pro­blé­my škol­ství, zdra­vot­nic­tví a kul­tu­ry, ale např. i Ro­mů a pros­ti­tu­tek. Při­tom o vel­mi zá­važ­ných pro­blé­mech v že­lez­nič­ní do­pra­vě, o ja­kých ře­še­ních se uva­žu­je, ne­ví nic ani ve­řej­nost, ale ani sa­mot­ní že­lez­ni­čá­ři. Do­sud ne­byl schvá­len ani úpl­ný zá­kon o Čes­kých dra­hách, ani no­vá or­ga­ni­zač­ní struk­tu­ra,“ uvá­dí se v do­pi­se.

Obzor č. 14 – 13. 4. 1993

Dal­ší čís­lo Ob­zo­ru při­ná­ší dal­ší ote­vře­ný do­pis – ten­to­krát se jím stáv­ko­vý vý­bor sek­ce 11 (do­pra­va a pře­pra­va) Pl­zeň­ské ob­las­ti ob­rá­til na ob­last­ní­ho ře­di­te­le OŘ Pl­zeň s po­ža­dav­kem na spra­ved­li­vé od­mě­ňo­vá­ní zaměstnanců v od­vět­ví 11. Do­pis upo­zor­ňu­je na to, že mzdo­vé pro­střed­ky jsou jed­not­li­vým od­vět­vím při­dě­lo­vá­ny ne­spra­ved­li­vě a bez ohle­du na stav pra­cov­ní­ků. Roz­dí­ly me­zi od­vět­ví­mi se tím po­dle ná­zo­ru stáv­ko­vé­ho vý­bo­ru ješ­tě ví­ce pro­hlu­bu­jí. „Po­ža­du­je­me pro od­vět­ví 11 při­dě­le­ní mzdo­vých pro­střed­ků kva­li­fi­ko­va­ným způ­so­bem, po­dle pod­kla­dů pro­vá­dě­ných vý­kon­ný­mi jed­not­ka­mi na pří­kaz OŘ, pro úče­ly to­ho­to při­dě­le­ní, ni­ko­liv jed­no­du­chým ma­te­ma­tic­kým úko­nem hod­ným žá­ka 8. tří­dy základní školy,“ kon­sta­tu­je se v do­pi­se.

Další články čísla 14 re­flek­tu­jí ob­do­bí vrcho­lí­cích pří­prav na mi­mo­řád­ný sjezd OSŽ. Vy­jas­ňo­va­ly se otáz­ky ko­lem vo­leb de­le­gá­tů a při­dě­lo­vá­ní man­dá­tů, chys­ta­ly se člen­ské schů­ze ne­bo kon­fe­ren­ce ZO OSŽ a kon­fe­ren­ce jed­not­li­vých od­vět­vo­vých sku­pin.

Vý­sle­dek své prá­ce v té do­bě před­lo­ži­la ta­ké ko­mi­se pro dě­le­ní ma­jet­ku OSŽ, jak se do­čí­tá­me v rub­ri­ce „Co se dě­je v ústře­dí“. Va­ri­an­ty dě­le­ní ma­jet­ku OSŽ me­zi čes­kou a slo­ven­skou část by­ly před­lo­že­ny k pro­jed­ná­ní obě­ma ko­mo­rám OSŽ, Před­sta­ven­stvu i Ústře­dí OSŽ. Kom­pro­mis­ní va­ri­an­ta dě­le­ní by­la pak při­pra­ve­na na mi­mo­řád­ný sjezd OSŽ.
Zdeňka Sládková

Právě přítomno: 343 hostů a žádný gestor