Ob­zor 33/34 - 22. 8. 1994
Po­sled­ní prázdninové dvoj­čís­lo Ob­zo­ru na prv­ní a dru­hé stra­ně po­drob­ně za­zna­me­na­lo otáz­ky a od­po­vě­di, kte­ré za­zně­ly na pa­ne­lo­vé dis­ku­si v Pra­ze 4. srp­na 1994, a to hlavně na té­ma trans­for­ma­ce a pri­va­ti­za­ce Čes­kých drah. Na otáz­ky asi tři­cít­ky od­bo­rá­řů od­po­ví­dal pře­de­vším Ing. Ji­ří Man­dík, vrch­ní ře­di­tel Di­vi­ze ma­jet­kového pod­ni­ká­ní a pri­va­ti­za­ce, pří­pad­ně dal­ší před­sta­vi­te­lé Českých drah.

Ing. Man­dík v úvo­du uve­dl, že tra­tě jsou roz­dě­le­ny do tří sku­pin – ko­ri­do­ro­vé a hlav­ní tra­tě, kte­ré ne­jsou ur­če­ny do pri­va­ti­za­ce, dále na tra­tě dru­hé­ho řá­du, u nichž by mě­la být pri­va­ti­za­ce mož­ná te­pr­ve za urči­tých pod­mí­nek, a na tra­tě 3. řá­du (ved­lej­ší s na­klád­kou pod 3 %), které by by­lo mož­no za­řa­dit do pri­va­ti­za­ce. „Je před­po­klad, že by z ČD vzni­kli je­den až dva do­prav­ci s ma­jet­kem, kte­rý ke své čin­nos­ti po­tře­bu­jí, aby by­li kon­ku­ren­ce-schop­ní - de­pa, skla­diš­tě, od­stav­né ko­le­je…,“ ci­tu­je se v člán­ku mi­mo ji­né.

Dá­le se před­po­klá­dal po­stup­ný vznik re­gio­nál­ních do­prav­ců, kte­rých by po­dle slov Ing. Mandí­ka mě­lo op­ti­mál­ně být ko­lem 18. Ti mě­li být rov­no­práv­ný­mi part­ne­ry ob­cím a při­blí­žit se tak zá­kaz­ní­ko­vi. Dopravcům mě­ly být na­bí­ze­ny k od­pro­de­ji re­gio­nál­ní tra­tě.

Ing. Mandík poté zodpověděl množství otázek. Například na do­taz, proč stát po­řád ne­vy­hla­šu­je stát­ní do­prav­ní po­li­ti­ku, Ing. Man­dík od­po­vě­děl: „Ve svě­tě se že­lez­ni­ce sku­teč­ně pod­po­ru­je, náš stát si to vzhle­dem k hru­bé­mu pro­duk­tu ne­mů­že do­vo­lit.“ Na do­taz, zda bu­de po­kra­čo­vat roz­krá­dá­ní ma­jet­ku, ja­ko to­mu by­lo u pri­va­ti­za­ce bý­va­lých „žo­sek“ (že­lez­nič­ní oprav­ny a stro­jír­ny), za­zně­la ta­to od­po­věď: „Ne­šlo k krá­dež. Je­jich pri­va­ti­za­ce sku­teč­ně sní­ži­la re­žii ČD. Na zá­kla­dě šet­ře­ní Ge­ne­rál­ní in­spek­ce se uzna­lo, že se tím ušet­ři­lo, že pri­va­ti­za­ce opra­ven by­la pří­no­sem.“

Od­bo­rá­ři vy­jád­ři­li oba­vy i o stav in­fra­struk­tu­ry, kte­rá je po­dle je­jich slov ve sta­vu chát­rá­ní. „Bo­hu­žel vzhle­dem k ome­ze­ným fi­nanč­ním mož­nos­tem tr­vá stav chát­rá­ní, nic­mé­ně bez­peč­nost je na prv­ním mís­tě,“ zně­la ša­la­moun­ská od­po­věď Ing. Mandí­ka.

Dvoj­čís­lo Ob­zoru na svých 12 strán­kách při­ne­slo dá­le re­por­tá­že z let­ních dět­ských tá­bo­rů, ces­to­va­tel­ské za­jí­ma­vos­ti i tra­dič­ní Že­lez­ni­čář­ské toul­ky.

Zdeňka Sládková

Právě přítomno: 258 hostů a žádný gestor