Ob­zor č. 13 – 27. 3. 1995
„V je­de­náct­ce to vře“ – pod tím­to ti­tul­kem na­jde­me zpra­vo­daj­ství z ce­lo­re­publi­ko­vé­ho za­se­dá­ní sek­ce OSŽ do­pra­vy a pře­pra­vy (tj. od­vět­ví 11), kte­ré se usku­teč­ni­lo 16. 3. 1995 na hlav­ním ná­dra­ží v Pra­ze za účas­ti zá­stup­ců Čes­kých drah v če­le s ge­ne­rál­ním ře­di­te­lem Ing. Ší­pem. Od­bo­rá­ři ne­by­li spo­ko­je­ni pře­de­vším s od­mě­ňo­vá­ním (při­dě­le­né pro­střed­ky moh­ly pro rok 1995 za­jis­tit ná­růst o 108 %, na dal­ší by­lo tře­ba si „vy­dě­lat“ ra­cio­na­li­za­cí).

Kri­tic­ká si­tua­ce by­la pře­de­vším na hlav­ním ná­dra­ží v Pra­ze, kde ob­jem prá­ce v le­tech 1992 – 1995 vzros­tl o ví­ce než 100 % a vý­prav­čí při­tom pra­co­va­li v na­pros­to ne­vy­ho­vu­jí­cím pro­stře­dí. Ole­je do oh­ně při­li­lo vy­stou­pe­ní Ing. Ší­pa, kte­rý vý­prav­čím po­ra­dil po­dí­vat se do vlast­ních re­zerv, a to hlav­ně v pro­vo­zu.

Dne 21. 3. 1995 do­sta­la re­dak­ce Ob­zo­ru pro­vo­lá­ní od zá­stup­ců stáv­ko­vé­ho vý­bo­ru žst. Pra­ha hl. n., v němž se mi­mo ji­né pra­ví, že zá­vod­ní vý­bor OSŽ spo­lu s ko­lek­ti­vem vý­prav­čích v žst. Pra­ha hl. n. vy­hla­šu­je dne 22. 3. 1995 od 6 ho­din stáv­ko­vou po­ho­to­vost. Od­bo­rá­ři by­li od­hod­lá­ni v pří­pa­dě ne­ře­še­ní po­ža­dav­ků vy­hlá­sit v žst. Pra­ha hl. n. 24ho­di­no­vou stáv­ku.

Ob­zor dá­le in­for­mu­je mi­mo ji­né o tom, že slou­če­ní lo­ko­mo­tiv­ních a vo­zo­vých dep do dep ko­le­jo­vých vo­zi­del (do­šlo k ně­mu k 1. 1. 1995) se se­bou při­ne­se nut­nost no­vé­ho ozna­če­ní ko­le­jo­vých vo­zi­del.

Na stránkách Obzoru najdeme i informaci o mzdovém vývoji. V roce 1993 byla na Českých drahách průměrná mzda ve výši 5668 Kč, v roce 1994 ve výši 6579 Kč.

Ob­zor č. 14 – 3. 4. 1995
„Sta­ro­měst­ské by­lo pl­né“ je titulek re­por­tá­že z mí­tin­ku Čes­ko­mo­rav­ské ko­mo­ry od­bo­ro­vých sva­zů (ČMKOS) pro­ti so­ci­ál­ním a dů­cho­do­vým zá­ko­nům. Do Pra­hy při­je­lo de­vět mi­mo­řád­ných vla­ků a stov­ky au­to­bu­sů. Účast na mí­tin­ku se od­ha­do­va­la na 90 ti­síc li­dí.

Před­se­da ČMKOS Ri­chard Fal­br uve­dl ve svém pro­je­vu mi­mo ji­né: „Všichni z nás si uvědomují, že sociální reforma je nutná. Otázkou je, jestli je nutná teď a v té formě, v jaké se předkládá. My si myslíme, že ne. Věříme, že Česká republika bude úspěšným státem, pak nevidíme dů­vod, aby se při­jí­ma­la so­ci­ál­ní re­for­ma in­spi­ro­va­ná úpra­va­mi ze­mí tře­tí­ho svě­ta. My chce­me sluš­nou re­for­mu pro sluš­nou re­pub­li­ku.“ Jed­ním z po­ža­dav­ků od­bo­rá­řů by­lo od­dě­lit pe­ní­ze na dů­cho­do­vé po­jiš­tě­ní od stát­ní­ho roz­poč­tu a za­me­zit tak je­jich utrá­ce­ní ji­ným způ­so­bem. „Do­sud jsme při­šli o tři­cet mi­li­ard ko­run. Ty se moh­ly ušet­řit a mo­hl se vy­tvo­řit ne­zá­vis­lý fond,“ zdů­raz­nil Ri­chard Fal­br.

Účast­ní­ci mí­tin­ku da­li po­tles­kem sou­hlas s o­de­slá­ním do­pi­su po­slan­cům Par­la­men­tu ČR, ve kte­rém jsou vlá­dou před­lo­že­né so­ci­ál­ní zá­ko­ny na­zvá­ny špat­ně při­pra­ve­ným ex­pe­ri­men­tem, o kte­rém ne­by­la ob­čan­ská ve­řej­nost do­sta­teč­ně in­for­mo­vá­na. „Jsme přesvědčeni, že výše důchodů a způsob jejich valorizace musí být stanoven zákonem a nesmí být ponecháván na libovůli vlády,“ uvádí se v dopise mimo jiné.

Jak je uve­de­no v člán­ku, ohla­sy v tis­ku i u ně­kte­rých po­li­ti­ků by­ly ja­ko ob­vyk­le roz­por­né. Na­pří­klad pre­mi­ér Vác­lav Klaus, kte­rý ví­kend trá­vil na cha­lu­pě a ne­vi­děl ani te­le­viz­ní zpra­vo­daj­ství, po zhléd­nu­tí ně­ko­li­ka zá­bě­rů z mí­tin­ku ohod­no­til ce­lou ak­ci ja­ko „fa­leš­nou“.

Za za­zna­me­ná­ní sto­jí ješ­tě fakt, že od 1. 4. 1995 do­šlo ke zvý­še­ní jízd­né­ho na že­lez­ni­ci prů­měr­ně o 55 %. Zvý­še­ní se dot­klo pře­de­vším niž­ších pá­sem. Ve­řej­nost by­la o tom­to fak­tu in­for­mo­vá­na na tis­ko­vé kon­fe­ren­ci GŘ ČD dne 22. dub­na. Při­po­meň­me, že před­cho­zí zvý­še­ní ta­ri­fu pro­běh­lo v ro­ce 1990 a by­lo ve vý­ši 100 %. Po­dle in­for­ma­cí z tis­kov­ky by dub­no­vé zvý­še­ní jízd­né­ho mě­lo být po­sled­ní a dá­le by se měl ta­rif pou­ze při­způ­so­bo­vat inflační­mu vý­vo­ji.
Zdeňka Sládková

 

Právě přítomno: 772 hostů a žádný gestor