Vzdělávání nových zaměstnanců v oblasti železniční dopravy, povinné udržovací školení v oblasti železniční dopravy, jazykové vzdělávání, manažerské vzdělávání, RID (přeprava nebezpečných věcí po železnici), školení řidičů referentů, svářečská škola, psychologické služby, to všechno jsou služby, které nabízí Dopravní vzdělávací institut (DVI), a. s. Kdo přišel na nápad nabídnout zaměstnancům Skupiny ČD možnost využít pomoci psychologů z Dopravního vzdělávacího institutu? zeptali jsme se Mgr. BLANKY HAVELKOVÉ, předsedkyně představenstva DVI, a. s.

Kdo přišel na nápad nabídnout zaměstnancům Skupiny ČD možnost využít pomoci psychologů z Dopravního vzdělávacího institutu? Musela jste psychology přemlouvat, nebo to byl jejich nápad?
S nápadem jsem přišla na Představenstvo DVI, a. s., kde jsme tuto možnost probrali a neváhali jsme do toho jít. Když jsme oslovili naše psychology, setkali jsme se s velmi pozitivní reakcí a nemuseli jsme je tedy vůbec přemlouvat. Vymysleli jsme, jak to udělat, aby to bylo uživatelsky nenáročné a pro všechny dostupné. Nakonec jsme se shodli, že nejlepší varianta je telefonický rozhovor. Velkou podporu jsme dostali i od předsedy představenstva Českých drah.

Ocituji teď otázky z vašeho letáku: Co budu dělat, když onemocní moji rodiče? Jak zvládnu starat se o ně a zároveň pracovat? Mám strach, že neochráním před nákazou sebe nebo svoji rodinu. Nezvládám doma učení s dětmi. Co mám dělat? Ovlivní to mojí finanční situaci? Zvládne moje dcera letos odmaturovat? Zkusila jste si na ně sama odpovědět?
Na takové otázky se nedá takhle odpovědět. Nežijeme přece všichni stejně, nejsme ve stejném životním stádiu. Každý má jiné starosti, obavy, problémy, ale také má každý jiné přání, postoje a hodnoty. Nakonec i dětí mají starosti a jsou pro ně nemálo důležité jako pro dospělé, jestli mi rozumíte. Proto není možné na to paušálně odpovědět.
Je třeba však zmínit, že toto období nebude jednoduché. Uvědomíme si, že není úplná samozřejmost jít do restaurace, vyrazit na dovolenou, potkávat se s přáteli, chodit za sportem a mohla bych jmenovat plno dalších aktivit. Budeme teď více s rodinou, někdy i sami se sebou a budeme si muset zvykat na trochu jiný rytmus života. Každý bude řešit jiné náročné životní situace. Budeme si také muset více uvědomovat své okolí, jak v práci, tak mezi blízkými. Budeme muset respektovat vládní opatření, být zodpovědní a k životu přistupovat s větší pokorou.

Jaké dotazy převládají?
Nevím, jaké dotazy převládají, neptám se na to a ani by mi to naši psychologové neřekli. Přála bych si, aby zaměstnanci věřili, že je to pomoc čistě pouze pro ně a nikdo se nebude tzv. „pídit“, jaké dotazy a starosti mají.

Myslíte si, že mají obavy, že jejich dotazy nejsou brány anonymně?
Ano, mám často ten dojem. Již několik let nabízíme i psychologickou konzultaci a často se potýkám s dotazy, zda nejde informace jejich nadřízenému, kdo o tom vše ví a podobně. Mohu zaměstnance ujistit, že to opravdu není v našem zájmu a personální odbor ve společnosti České dráhy se k tomu staví stejně.

Jaké služby jinak jako DVI nabízíte?
Společnost Dopravní vzdělávací institut, a. s., je dceřiná společnost Českých drah a vznikla v roce 2005. Již od svého počátku se specializovala zejména na školení pro oblast železniční dopravy. Postupně se k tomuto zaměření přidaly i další obory činnosti, které jsou orientovány nejen na zákazníky z odvětví dopravy. Společnost si stanovila od začátku svého vzniku jako hlavní cíl uspokojovat požadavky svých zákazníků a nabízet jim kvalitní služby. V síti poboček společnosti rozmístěných po celé ČR jsme schopni zajistit kurzy na míru a přizpůsobit se požadavkům zákazníka, zároveň si však zakládáme na kvalitě školení a dodržování předepsaných legislativních požadavků a rozsahů. Společnost je držitelem uznání „Subjektu pro posuzování bezpečnosti“ (nařízení EU 402/2013) od Drážního úřadu. Jsme držiteli ČSN EN ISO 9001.

Michael Mareš, snímek DVI/Železničář

Rozhovor vyšel 14. 4. 2020 ve čtrnáctideníku Obzor č. 8
 

Právě přítomno: 203 hostů a žádný gestor