V roce 2014 uplynulo 100 let od narození člověka, jenž je neodmyslitelně spjat nejen s dráhou, ale i s literaturou. Řeč samozřejmě není o nikom jiném než o Bohumilu Hrabalovi. Ačkoli Hrabalovo působení u drah trvalo relativně krátce, z jeho díla je evidentní, že literátův život ovlivňovalo až do jeho konce.

S působením Bohumila Hrabala jsou navždy spjaty dvě železniční stanice: malá stanice Dobrovice, nacházející se na trati Nymburk – Mladá Boleslav, a Kostomlaty u Nymburka (nyní nad Labem). Na první z nich se mladý Hrabal zaškoloval na výpravčího spolu se svými čtyřmi vrstevníky. A právě s nimi zažil nejvíce příběhů, které se odrazily v jeho „železničním“ díle. Ačkoli Ostře sledované vlaky, které jsou se železniční tematikou asi nejvíce spjaty, jsou situovány do druhé stanice (Kostomlaty nad Labem), příběhy, jež se v díle vypráví, zažil nebo slyšel Hrabal právě tady. Dnes si můžeme v Dobrovici v čekárně na nádraží mimo jiné prohlédnout i pamětní desku, jejíž vznik v roce 2004 inicioval výpravčí Václav Pokorný. V malé stanici Dobrovice sloužil Bohumil Hrabal od 14. dubna do 1. října 1944 jako záškolák na výpravčího. Tady poznal přednostu Němečka, který vedle staniční budovy choval holuby, výpravčího Františka Hubače (Hubičku) a výpravčího Vojtěcha Krause, jemuž ve skutečnosti přísluší ona slavná razítkovací scéna, kterou později slavný spisovatel vetkl do povídky Fádní stanice.

Osmého prosince čtyřiačtyřicátého roku složil Bohumil Hrabal ve stanici Kostomlaty u Nymburka praktické zkoušky a stal se výpravčím. V této stanici se setkal s tvrdou realitou války. Když odbojáři vyhodili do povětří muniční vlak, moc nechybělo, aby byl rozzuřeným německým důstojníkem zastřelen. Z kostomlatského angažmá vznikla povídka Kain. Po létech pak Bohumil Hrabal přetransformoval Fádní stanici a hlavní námět z povídky Kain do slavných Ostře sledovaných vlaků. Železniční stanice Dobrovice a Kostomlaty tak vstoupily do světové literatury. Dodnes se tradují historky o tom, jak si Bohumil Hrabal jako výpravčí namísto obvyklé píšťalky vystačil pískáním na prsty, nebo jak podle zvuku, který vydávaly koleje, když na ně přiložil ucho, poznával „jak je vlak daleko“.

V železniční stanici Kostomlaty nad Labem byla v sobotu 6. prosince 2014 slavnostně odhalena pamětní deska Bohumilu Hrabalovi a jeho Ostře sledovaným vlakům. Odhalení pamětní desky na budově nádraží bylo spojeno s bohatým doprovodným kulturním programem. Slavnost zahájil příjezd Polabského motoráčku (M 262.1183), následovala ukázka Divadelního souboru Hálek z představení „Ostře sledované vlaky“, návštěvníci si dále mohli prohlédnout interiér dopravní kanceláře, kde Bohumil Hrabal skutečně sloužil, a také reléový sál se zabezpečovacím zařízením. V čekárně kostomlatského nádraží byl odhalen „Kout Bohumila Hrabala“ s kanapem jako stálá expozice, kterou lze navštívit 365 dní v roce.

Myšlenka umístit v Kostomlatech na nádraží pamětní desku věnovanou Bohumilu Hrabalovi vznikla v roce 2004, kdy byla na počest slavného spisovatele v čekárně na nádraží v Dobrovici odhalena pamětní deska. Plány byly tehdy smělé, kromě umístění pamětní desky na průčelí budovy i rozsáhlá modernizace kostomlatského nádraží. V Kostomlatech měl stát podchod s nástupištěm, opravena měla být i budova a přednádraží s parkovištěm pro 50 aut. Jediné, co se zatím podařilo na kostomlatském nádraží vybudovat, byly toalety.

Starostka obce Kostomlaty Romana Hradilová si od nově otevřeného Koutu B. Hrabala v čekárně kostomlatského nádraží slibuje zejména oživení cestovního ruchu v obci. „Jsme moc rádi, že spisovatel Bohumil Hrabal působil právě na naší železniční stanici. Děkuji všem, kteří svojí aktivitou obohatili turistickou mapu o další výletní cíl.“

Michael Mareš s přispěním Veroniky Vrzalové

Právě přítomno: 369 hostů a žádný gestor