Velice těžko se hledají slova po středeční (22. 7.) nehodě ve Studénce. Jediná vteřina rozhodla o životě mnoha lidí, cestujících i železničářů - zaměstnanců Českých drah i SŽDC. Jedním slovem tragédie, neštěstí, které bylo úplně zbytečné - stačilo dodržovat základní pravidla silničních dopravních předpisů a k tragické nehodě nemuselo vůbec dojít. Za chybu jiných tak zaplatili nevinní lidé, ať už životem nebo zdravím. Stávající výčet počtu mrtvých (3) a raněných (18) nemusí být zdaleka konečný.

„Chci vyjádřit soustrast pozůstalým a podporu všem zraněným při tomto neštěstí. Zároveň děkuji členům vlakového personálu za zvládnutí mimořádné situace a pomoc cestujícím. Zájem médií po několika dnech opadne, ale my budeme členům OSŽ, kteří byli neštěstím postiženi, nadále všestranně pomáhat,“ říká Bc. Jaroslav Pejša, předseda OSŽ.
Prvotní informace Drážní inspekce, které byly zveřejněny bezprostředně po nehodě, hovořily pouze o zraněných lidech. Ke zraněným, kterých byly nakonec dvě desítky, z toho polovina těžce, přibývali – bohužel - i mrtví. Média aktuálně (23. 7. 2015, 10 h) uvádějí tři mrtvé a osmnáct zraněných. Mezi zraněnými je i strojvůdce vlaku SC 512 z pražského DKV a mnohaletý člen OSŽ Jan Černý, který nyní leží v ostravské nemocnici, kde bojuje o život. „Charakterní člověk, vynikající sportovec, velký bojovník…,“ hledá Jiří Běhounek, předseda ZO OSŽ v DKV Praha, slova. „Pevně věřím, že to dá, že mu dokážeme zajistit veškerou podporu a vrátit ho do života,“ dodává.
Kromě cestujících utrpělo podle médií zranění i pět drážních zaměstnanců, včetně těch, kteří se u trati v době nehody pohybovali. Ačkoliv redakce nemá k dispozici protokol o nehodě, z dostupných zpráv vyplývá, že dvoučlenná vlaková četa (stevardi) vlaku SC 512 – průvodčí a vlakvedoucí - vyvázla bez zranění. „Nic se jim naštěstí nestalo, v okamžiku nehody zrovna byli uprostřed soupravy,“ uvedl František Pavlík, předseda ZO OSŽ v Bohumíně. „Podle mých informací není ani pravda, co psala média, že vlaková četa cestující neinformovala. Naopak, ačkoliv stejně tak jako cestující zažili srážku, cítili, jak to bouchlo, viděli, jak kolem oken létají hořící kusy materiálu a přestože byly zpočátku i zablokované dveře, šli mezi cestující, roznášeli jim vodu a uklidňovali je. A poté, co došlo k odblokování dveří, i cestující vyváděli podchodem před nádraží,“ dodal František Pavlík.
A rovněž bez následků, pouze s drobnými oděrkami, skončili údajně i tři zaměstnanci SŽDC (ze Správy elektro), kteří se pohybovali poblíž místa nehody a kteří stačili před létajícími úlomky včas uskočit.


Michael Mareš (snímek Drážní inspekce)

Právě přítomno: 301 hostů a žádný gestor