Poslední prázdninový víkend (29. 8./30. 8. 2020) bude v Praze a v jejím okolí pestrý na nostalgické jízdy. V sobotu 29. srpna vypraví České dráhy parní vlak, který připomene 120. výročí tzv. Posázavského pacifiku, v neděli se pak můžou cestující celkem dvakrát svézt historickým vlakem „Párou Prahou“, který pojede po okružní trase ze Smíchova přes Prokopské a Dalejské údolí do Rudné u Prahy a Hostivice a po tzv. Pražském Semmeringu zpět na Smíchov. Všechny tyto víkendové vlaky poveze parní lokomotiva „Papoušek“. Půjde zároveň o jeho první jízdu pro veřejnost po roce, kdy byl odstaven pro technickou závadu.

Sobota 29. 8. 2020 - Parní vlak do Posázaví
Parní jízda v sobotu 29. srpna připomene 120. výročí zprovoznění tzv. Posázavského pacifiku, a to v úseku mezi Prahou, Vraným nad Vltavou a Čerčany. Vlak bude odjíždět v 9.30 h z pražského smíchovského nádraží a pojede přes Vrané nad Vltavou, Davli, Jílové u Prahy a Krhanice do Týnce nad Sázavou. Než se vydá na další cestu, budou mít cestující dostatek času prohlédnout si město a jeho památky včetně hradu. Z Týnce (odj. 14.22 h) bude parní vlak pokračovat do Čerčan a přes Senohraby, Mnichovice a Říčany se vrátí zpět na smíchovské nádraží. Vlak poveze parní lokomotiva „Papoušek“ a v soupravě budou řazené historické vozy „Rybáky“. Chybět nebude ani bufetový vůz.
V Týnci nad Sázavou je možné navštívit hrad a městské muzeum s expozicí týnecké kameniny. Na hradě bude pro každého návštěvníka, který předloží jízdenku z parního vlaku, připraven malý dárek.
Po trase parního vlaku se nacházejí i další místa, která stojí za návštěvu:
Jílové u Prahy:
Regionální muzeum – výstava „Když se údolím řítí Posázavský pacifik“ (asi 2 km od stanice Jílové u Prahy), prohlídka historických štol na těžbu zlata
Krhanice: Vojenské muzeum Lešany (asi 1,5 km od stanice Krhanice)
zřícenina hradu Zbořený Kostelec (asi 2,5 km od Týnce nad Sázavou).
Předprodej jízdenek je zajištěn ve všech pokladnách ČD.
Základní globální cena:
celý okruh Praha-Smíchov – Praha-Smíchov: 390 Kč
Praha-Smíchov – Týnec nad Sázavou: 290 Kč
Týnec nad Sázavou – Praha-Smíchov: 200 Kč
Snížená globální cena pro děti od 6 do 18 let a držitele průkazů ZTP a ZTP/P:
celý okruh Praha-Smíchov – Praha-Smíchov: 290 Kč
Praha-Smíchov – Týnec nad Sázavou: 190 Kč
Týnec nad Sázavou – Praha-Smíchov: 100 Kč
Děti do 6 let cestují zdarma bez nároku na místo k sezení.
Jízdenka mezi sousedními stanicemi stojí 100 Kč.

Neděle 30. srpna – nostalgická jízda „Párou Prahou“
V neděli 30. srpna vypraví České dráhy další oblíbený historický vlak, který sveze fanoušky železniční nostalgie po okružní trase za západními hranicemi metropole. Připravené budou opět dvě jízdy, které budou začínat ve stanici Praha-Smíchov. Soupravu historických vozů tzv. „Rybáků“ poveze parní lokomotiva „Papoušek“. Vlak příznačně nazvaný „Párou Prahou“ letos pojede ještě v neděli 18. října.
První jízda bude začínat na Smíchově v 10.19 h, druhá pak ve 14.57 h. Cestující si budou moci vybrat, jestli pojedou celou okružní trasu nebo jen její část. Podle toho si vyberou okružní nebo úsekovou jízdenku. U obou okružních jízd je v Hostivici plánovaná zhruba třiceti až čtyřicetiminutová přestávka, během které budou mít zájemci možnost prohlédnout si parní lokomotivu. Od jednotlivých míst zastavení je navíc možné naplánovat řadu pěkných výletů.
Vlak bude začínat na pražském Smíchově, vystoupá zalesněným Prokopským a Dalejským údolím do Rudné u Prahy, odkud dál zamíří do Hostivice a po trase původní tzv. Buštěhradské dráhy, pro kterou se díky přírodním scenériím a dvěma historickým viaduktům vžil název Pražský semmering, zdolá stopadesátimetrové klesání zpět k Vltavě. Cílovou stanicí vlaku bude opět Praha-Smíchov.

Ceny jízdenek na okružní jízdu
dospělí: 290 Kč
cestující 6 – 18 let a senioři nad 65 let: 190 Kč
Ceny úsekových jízdenek
dospělí od 170 do 250 Kč
cestující 6 – 18 let a senioři nad 65 let od 70 do 150 Kč

Cestujícím doporučujeme koupit si jízdenky v předprodeji u libovolné pokladní přepážky Českých drah. Součástí jízdenek zakoupených u pokladen ČD jsou i rezervace míst k sezení.
Podrobnosti o parních jízdách o tomto víkendu jsou na stránkách www.cdnostalgie.cz.

Zdroj: Tisková zpráva Českých drah
 

Právě přítomno: 176 hostů a žádný gestor