Počínaje prvním zářijovým dnem je omezen vstup cizinců do Maďarska. Provoz mezistátních vlaků Českých drah mezi Maďarskem a Českou republikou však nebude v souvislosti s tímto omezením zastaven. Vlaky EuroCity Metropolitan, Hungaria a Báthory a vlak EN Metropol pojedou podle plánovaných jízdních řádů mezi Českou republikou a Budapeští.

V souvislosti s omezením přijatým Maďarskem však může dojít k omezení některých služeb ve vlacích, jedná se především o provoz restauračních a „spacích“ vozů. Aktuálně tak nebude zařazen restaurační vůz maďarských železnic do vlaku Hungaria. České dráhy připravují pro tento vlak jako náhradu nabídku občerstvení ČD Minibar v úseku Brno – Praha – Brno. Další omezení se budou týkat provozu lůžkových a lehátkových vozů v trase Praha – Budapest a Budapest – Warszawa, které od 1. září také nepojedou.
Cestující v současnosti mohou žádat o provedení návratku z jízdních a rezervačních dokladů (místenek a lůžkových či lehátkových příplatků) zakoupených u pokladní přepážky v předprodeji do jakékoliv stanice v Maďarsku s prvním dnem platnosti 1. až 30. září 2020. Návratek z vrácených dokladů bude poskytnut v plné výši beze srážky (důvody nejsou na straně cestujícího). Pokud cestující zakoupil doklad e-Tiket, může o návratek požádat přímo na e-shopu ČD. Cestujícím, kteří plánují cestu 1. října a později, doporučují České dráhy odložit nákup cestovních dokladů na pozdější termín.
V případě, že cestující musí nutně do Maďarska cestovat, tak si může cestovní doklady do všech obvyklých stanic v Maďarsku zakoupit, a i nadále využít železniční dopravu. Po příjezdu do Maďarska musí cestující postupovat podle pokynů maďarských orgánů.
Miroslav Čáslavský, s využitím tiskové zprávy ČD

 

Právě přítomno: 171 hostů a žádný gestor