Ob­zor č. 5 – 30. 1. 1995
„Ná­vrh zá­ko­na o dů­cho­do­vém po­jiš­tě­ní po­ru­šu­je plat­nou ústa­vu Čes­ké re­pub­li­ky“
, ří­ká ti­tu­lek člán­ku, informu­jí­cí­ho o jed­ná­ní před­sed­nic­tva ČMKOS ze dne 16. led­na 1995, na němž byl mi­mo ji­né vy­slo­ven po­ža­da­vek, aby byl ná­vrh to­ho­to zá­ko­na vrá­cen k pře­pra­co­vá­ní mi­nis­ter­stvu prá­ce a so­ci­ál­ních vě­cí.

Po­dle sta­no­vis­ka ČMKOS zá­kon po­ru­šu­je ústa­vu ČR, Lis­ti­nu zá­klad­ních práv a svo­bod a je v roz­po­ru s ú­mlu­va­mi Me­zi­ná­rod­ní or­ga­ni­za­ce prá­ce. Před­sed­nic­tvo ČMKOS dá­le uved­lo, že tr­vá na od­dě­le­ní dů­cho­do­vé­ho po­jiš­tě­ní od stát­ní­ho roz­poč­tu. Na pod­po­ru po­ža­dav­ků ČMKOS by­lo uspo­řá­dá­no 11 re­gio­nál­ních mí­tin­ků. „Od­mí­tám ba­ga­te­li­za­ci chyb v hos­po­da­ře­ní Čes­kých drah“je ti­tu­lek ob­sáh­lé­ho roz­ho­vo­ru s Ing. Evou Vi­tou­šo­vou, kte­rá v něm po­drob­ně vy­svět­lu­je své při­po­mín­ky k hos­po­da­ře­ní Českých drah, na je­hož kon­tro­le se po­dí­le­la. Vzhle­dem k to­mu, že na je­jí při­po­mín­ky ni­kdo z ve­de­ní ČD ani mi­nis­ter­stva ne­re­a­go­val, roz­hod­la se se zá­vě­ry kon­tro­ly se­zná­mit sdě­lo­va­cí pro­střed­ky. Na jed­ná­ní Správ­ní ra­dy ČD Ing. Vi­toušo­vá kri­ti­zo­va­la mi­mo ji­né ne­exis­ten­ci do­prav­ní po­li­ti­ky stá­tu, prů­běž­né „mi­ze­ní“ ma­jet­ku drá­hy a od­mí­ta­la za to­ho­to sta­vu od­dě­le­ní di­vi­ze pro­vo­zu a ob­cho­du. Na kon­ci jed­ná­ní Správ­ní ra­dy by­la Ing. Vi­toušová od­vo­lá­na z funk­ce eko­no­mic­ké ná­měst­ky­ně. „Že jsem se oprav­du tre­fi­la do čer­né­ho, mo­hu do­lo­žit prv­ní­mi ohla­sy“, ří­ká Ing. Vi­toušová v ex­klu­ziv­ním roz­ho­vo­ru pro Ob­zor. „Po mra­mo­ro­vé kost­ce jsem do­sta­la dal­ší ma­fi­án­ské va­ro­vá­ní – do­pis s pře­lo­me­nou tuž­kou a na­kres­le­nou rak­ví spo­lu s xe­ro­ko­pií jed­no­ho z člán­ků o Čes­kých dra­hách.

Ob­zor otis­ku­je ta­ké roz­ho­vor s eko­lo­gic­kým ak­ti­vis­tou Ing. Ja­nem Ze­ma­nem, CSc., kte­rý se za­bý­vá do­pa­dy zá­ko­na o dra­hách. Ten­to zá­kon, při­jatý na kon­ci ro­ku 1994, umož­nil vstup kon­ku­ren­ce na že­lez­ni­ci. Ing. Ze­man v roz­ho­vo­ru ro­ze­bí­rá mož­né ne­ga­tiv­ní do­pa­dy vstu­pu dal­ších do­prav­ců na že­lez­ni­ci a zdů­raz­ňu­je, že kon­ku­ren­ce na že­lez­ni­ci je zdra­vá, ale jen s rov­no­cen­ný­mi pod­mín­ka­mi pro všech­ny do­prav­ce.

Ob­zor č. 6 – 6. 2. 1995
„Ústře­dí na­dá­le tr­vá na svém od­mí­ta­vém sta­no­vis­ku k trans­for­ma­ci ČD“
, uvá­dí ti­tu­lek zprá­vy z jed­ná­ní Ústře­dí OSŽ z 25. led­na 1995. Pro­jed­ná­vá­ní eko­no­mic­kých pra­vi­del Českých drah na rok 1995 a roz­pi­su mzdo­vých pro­střed­ků se zú­čast­ni­li zá­stup­ci Ge­ne­rál­ní­ho ře­di­tel­ství ČD v če­le s Ing. Ema­nue­lem Ší­pem. V dis­ku­si za­zně­la od od­bo­rá­řů řa­da kri­tic­kých sta­no­vi­sek a ta­ké po­ža­da­vek, aby se roz­por­né bo­dy pro­bí­ra­ly a vy­jas­ňo­va­ly.

Z re­por­tá­že „Če­ká­ní na pri­va­ti­za­ci“ z DOM (Díl­ny pro opra­vu me­cha­nis­mů) Kr­nov, je znát zma­tek a ne­jis­to­ta v do­bě pro­bí­ha­jí­cí pri­va­ti­za­ce, člá­nek „Od­bo­ry a po­li­tic­ký sys­tém“ od územ­ní­ho ta­jem­ní­ka OSŽ Ivo Še­ra měl od­star­to­vat dis­ku­si na té­ma vzta­hu od­bo­rů k po­li­tic­kým sta­rám, ob­sáh­lá re­por­táž z Tý­niš­tě nad Orli­cí po­uká­za­la na pro­blé­my li­dí v že­lez­nič­ních sta­ni­cích. V zá­vě­ru se uvá­dí: „Mzdy odlá­ká­va­jí mno­hé ji­nam a tak zů­stá­va­jí je­nom ti nej­věr­něj­ší, pro něž je prá­ce víc než jen za­měst­ná­ním. Je to tak dob­ře?“  

Zdeňka Sládková

Právě přítomno: 248 hostů a žádný gestor