„Byl to neskutečný chaos a nápor na psychiku všech zaměstnanců,“ tak ředitelka CK ČD travel Mgr. Blanka Jíšová hodnotí dopady pandemie na letošní sezonu. V rozhovoru také mluví o problematice cestovního ruchu a o spolupráci s odborovými centrálami: „Bohužel ne všechny odborové centrály chápou dobře problematiku cestovního ruchu a prosazují vlastní zájmy na úkor bezpečnosti.“

Na začátku letošního roku asi nikdo netušil, jaká sezona nás čeká. Vzhledem k tomu, aspoň to předpokládám, že je snadné zjistit, kolik klientů a do kolika destinací byste za normálních okolností v sezoně vypravili, jak nakonec sezonu hodnotíte?
Pokud by nám situaci nezkomplikovala pandemie, určitě bychom měli rekordní rok – stejně jako ostatní cestovky. Úspěšně jsme nabízeli téměř 30 destinací. Nakonec nám zbylo Chorvatsko, Bulharsko a na tři měsíce Řecko. Jedna z nejžádanějších destinací – Turecko – nebyla otevřena vůbec. Okolní státy, například Polsko, Maďarsko, Slovinsko, se otevíraly a zavíraly. Byl to neskutečný chaos a nápor na psychiku všech zaměstnanců. Nakonec jsme zůstali na 50 % plánovaného obratu. A to hlavně díky naší již tradičně široké nabídce tuzemských pobytů. Tudíž jsme klientům bez problémů vyměňovali pobyty ze zahraničí do tuzemska. Muselo se však jednat o vlastní zájezd ČD travel.

Jaký zájem byl o vouchery a kolik klientů tuto možnost nakonec využilo?
Zájem o vouchery byl, protože jiná alternativa neexistovala. V nabídce jsme měli i produkty jiných CK (Fischer, Exim, Blue Style apod.). Klienti neměli jinou šanci, než si voucher vzít, protože v nabídce těchto CK nebylo nic vhodného. Ale pokud klienti měli „náš produkt – ČD travel“, preferovali dovolenou v tuzemsku či na Slovensku, zájezd si vyměnili a skutečně odjeli.

CK ČD travel už vyhlásila i „výhodné nabídky“ na zimní rekreaci, jaký očekáváte vzhledem k nárůstu počtu nakažených zájem?
Letos si už netroufám nic očekávat, ani odhadovat. Žijeme ze dne na den. Realizujeme to, co je právě možné. Všem klientům, kteří chtěli odjet, jsem říkala: odjeďte a neodkládejte. Nevíme, jaká situace nastane. A musím říct, že kdokoliv na dovolené byl – ať už v zahraničí nebo v tuzemsku – byl maximálně spokojený. Prostě si toho tak nějak více vážil.

V průběhu první vlny nemoci COVID-19 (letos na jaře) jste uvedla, že podpisem na objednávce klient potvrzuje, že souhlasí s rozsahem a obsahem zakoupených služeb, že se řádně seznámil a souhlasí se Všeobecnými a záručními podmínkami Cestovní kanceláře ČD travel, s. r. o., případně podmínkami vybrané pořádající CK. Řada klientů si ale například stěžovala na odlišné stornopodmínky u ČD travel a jiných CK, respektive na nevýhodné podmínky u cizích CK. Dlužno dodat, že některé odborové centrály tlačily na rozšíření nabídky o další CK, ačkoliv zkušenosti s nimi nejsou zrovna ideální. Váš komentář?
My jsme bohužel opravdu museli na základě nátlaku jedné nejmenované odborové organizace začít spolupracovat i s takovými CK, které nejsou příliš vstřícné ke klientům. Takže klientům bylo účtováno nesmyslně vysoké storno nebo byli nuceni k přijímání nevýhodných poukazů. Osobně mi to bylo velice líto, ale nedalo se postupovat jinak.

Některým odborovým centrálám údajně vadí, že ČD travel spoluvlastní OSŽ a že z toho OSŽ profituje…
Výši zisku může každý vidět ve zveřejňované Výroční zprávě společnosti – a je opravdu minimální. Nízkou ziskovost firmy hlídá právě OSŽ jako jeden z vlastníků. ČD travel vznikla jako servisní organizace, která nemá „vydělávat“, ale zajišťovat bezpečnou a kvalitní dovolenou pro zaměstnance. Zisk je prioritou všech jiných CK a jak ukázala covidová krize – v honbě za ziskem se neštítí ničeho. U nás je na prvním místě klient - zaměstnanec. Navíc všechny klienty pojišťujeme zdarma – a to pojištěním v hodnotě 600 Kč. ČD travel chrání rovněž i peníze zaměstnavatele. Ve spolupráci s personalisty kontrolujeme nejenom výši čerpání, ale i jeho oprávnění tak, aby dotace nebyly zneužívány.

Pro časopis Moderní železnice jste uvedla, že se zaměstnavatelem a odborovými centrálami snažíte domluvit na spolupráci na rok 2021 tak, jak byla nastavena letos - tedy nechat výběr spolupracujících CK na ČD travel.
Spolupráci s jinými CK rozvíjíme již posledních několik let. Ale pečlivě vybíráme na základě znalostí prostředí takové CK, které jsou solidní a mají proklientský přístup. Bohužel ne všechny odborové centrály chápou dobře problematiku cestovního ruchu. Prosazují vlastní zájmy na úkor bezpečnosti. Často od nich slyším argument, že klient by si měl dovolenou vybrat sám, bez jakýchkoliv omezení. Ano, s tím souhlasím, pokud pojede pouze za „vlastní“ peníze, tak ano. Ale při využití dotace kupuje dovolenou zčásti i zaměstnavatel. A tomu ČD travel garantuje bezpečný průběh pobytu i návrat.

Michael Mareš, snímek ČD travel

Rozhovor vyšel 23. 11. 2020 v Obzoru číslo 23/2020

 

Právě přítomno: 234 hostů a žádný gestor