Cestovní kanceláře dál žijí v nejistotě, a to i přesto, že vláda schválila program COVID cestovní kanceláře II a prodloužila program COVID lázně. „Bohužel zatím nevíme, jak se k němu lázně postaví. Pokud to bude stejné jako v roce 2020, nebudou opět přijímat objednávky prostřednictvím CK, ale pouze přímé objednávky,“ říká v rozhovoru Mgr. Blanka Jíšová, ředitelka CK ČD travel.

Program COVID cestovní kanceláře II bude dostupnější i pro velké cestovní kanceláře. Budou moci žádat o veřejnou podporu do limitu 800 000 eur. Dosud platil režim de minimis s omezením 200 000 eur. Rozšíření schválila vláda. Týká se tato podpora i CK ČD travel?
Zatím nevím, jednáme s Ministerstvem pro místní rozvoj (MMR). V původním znění ale byla podmínka nutnosti minimálního obratu 0,5 miliardy Kč v CESTOVNÍCH SLUŽBÁCH, což bohužel ČD, a. s., nesplňují. Jednáme ale neustále s MMR a posílali jsme i prostřednictvím generálního ředitele dopis s připomínkami. Dosud bez odpovědi. Program COVID CK II dosud nebyl notifikován ze strany EU.

ČD travel loni avizovala, že letos bude možné (do)čerpat zbylé finanční prostředky/nevyčerpané vouchery s dotací z loňského roku. Médii ale probleskla zpráva, že pobyt na Slovensku bude možný pouze tehdy, pokud bude zájemce prokazatelně proočkován. Při tempu, v jakém nyní očkování v ČR probíhá, přijde na „obyčejné“ lidi řada až někdy v září. Znamená to, že je letní turistická sezona (například pobyt v lázeňských zařízeních na území Slovenska, která má i ČD travel v nabídce) v podstatě ztracená?
Neodvažuji si tipovat, jaké podmínky budou pro cestování stanovené. Na úrovni EU se intenzivně jedná o akceptaci antigenních testů. Ale jaký bude výsledek, zatím není možné predikovat.

Vláda rovněž schválila pokračování programu COVID lázně. Slevové poukazy na pobyt bude možné použít do 30. června, původně se počítalo s jejich platností do konce prosince loňského roku. Je to přínosem i pro společnost ČD travel?
Bohužel zatím nevíme, jak se k němu lázně postaví. Pokud to bude stejné jako v roce 2020, nebudou opět přijímat objednávky prostřednictvím CK, ale pouze přímé objednávky. Podle MMR by se postoj lázní měl změnit. V této chvíli, kdy jsou lázně zavřené a nikdo neví, kdy otevřou, je asi předčasné s lázněmi tuto otázku otevírat.

Michael Mareš
 

Právě přítomno: 395 hostů a žádný gestor