Ing. Darina Fabuľová, předsedkyně PV OZŽ Železnic Slovenské republiky, se zúčastnila společného dvoudenního (27./28. 4.) jednání podnikových výborů OSŽ Správy železnic a OZŽ Železnic Slovenské republiky v Kutné Hoře, kde se podnikové výbory setkaly po více než dvou letech. Požádali jsme ji při té příležitosti o rozhovor.

Jaký máte z jednání pocit?
Samozřejmě, že vynikající! Velmi jsme se na něj těšili, protože jsou to už téměř tři roky, co jsme se neviděli. Všichni jsme byli velmi rádi, že jsme se mohli osobně potkat a popovídat si, a hlavně si vzájemně vyměnit zkušenosti.

Když jsme u té výměny zkušeností, lze říct, že jsou na obou stranách hranice podobné, nebo už se každá země ubírá jiným směrem?
Řekla bych, že zkušenosti má každý z nás trošku jiné, protože podmínky, za kterých fungujeme, máme momentálně rozdílné. Takže my se alespoň snažíme to dobré, co je u vás, trošičku okopírovat, a vás zase upozorňujeme na to, co u nás nefunguje.

Takže když to shrnu: už toho tolik společného není, a nebo jsme i nadále, jak vy říkáte, jako bratia?
Bratia jsme pořád…, v tom se nic nemění, jde spíše o to, že podmínky, v nichž firmy v Česku a na Slovensku fungují, jsou velmi rozdílné. Například my jako firma zápasíme s velkým nedostatkem finančních prostředků a od toho se v podstatě odvíjejí všechny problémy, které v současnosti máme.

Můžete být konkrétní? Jaké problémy to jsou?
Už jsem to naznačila, největší problémy u Železnic Slovenské republiky jsou zapříčiněné nedostatkem financí, Železnice Slovenské republiky jsou absolutně nedofinancované, zápasíme o každé euro, a od toho se odvíjí i to, že v průměrných mzdách jsou naši zaměstnanci pozadu za českými kolegy ze Správy železnic. Takže největší problémem je nedostatek finančních prostředků, pak nedostatek finančních prostředků a za třetí: nedostatek finančních prostředků. Ale zápasíme i s nedostatkem pracovníků na nosných typových pozicích.

Jak si stojíte v otázce lidských zdrojů? Jaká je v tomto směru situace na Slovensku?
Na to musím odpovědět velmi opatrně… Závidíme komunikaci a řekla bych až nadstandardní vztahy našich českých kolegů se svými hospodářskými partnery ve vedení podniku. My s našimi lidskými zdroji někdy dost těžko komunikujeme.

Z informace z Podnikového výboru OSŽ Správy železnic vyplývá, že jste naposledy na společné jednání podnikových výborů dorazila jako předsedkyně PV, na tuto funkci již v dalším volebním období údajně nehodláte kandidovat, je to pravda?
Ano, je to pravda. Můj pracovní čas se naplnil a odcházím do zasloužilého důchodu. Věřím však, že se s českými přáteli budu ještě občas vídat.

Společné jednání podnikových výborů se konalo v Kutné Hoře, jaký dojem na vás město zanechalo?
Město je nádherné, škoda že jsme na něj neměli trošku více času, tak aspoň to nejdůležitější, nejzajímavější, chrám svaté Barbory a mincovnu jsme si prohlédli. Je to krásné historické město dýchající pokojnou atmosférou. Ráda bych se sem ještě jednou ráda vrátila.

Michael Mareš

Rozhovor s Ing. Darinou Fabuľovou vyšel v pondělí 16. 5. 2022 v Obzoru č. 10
 

Právě přítomno: 173 hostů a žádný gestor