V Liberci se v těchto dnech (10. až 14. září 2015) koná zasedání Prezidia Mezinárodní federace pro kulturu a volný čas železničářů (FISAIC). Český zemský svaz FISAIC byl letos pověřen uspořádáním jednání Prezidia FISAIC, které právě nyní (10. až 14. září 2015) probíhá v Liberci v hotelu Babylon. Ve více než šedesátileté historii FISAIC je to vůbec poprvé, kdy tato mezinárodní akce, které se účastní zástupci třinácti zemských svazů FISAIC, probíhá v České republice.


„Je pro mne velkým potěšením přivítat vás na zasedání Prezidia FISAIC v České republice v Liberci. Toto setkání je pro nás historicky zvlášť velmi významné, protože OSŽ převzalo v letošním roce od Českých drah veškerou agendu související s činností Českého zemského svazu FISAIC i se členstvím v mezinárodní federaci FISAIC,“ uvedl na slavnostním zahájení ve čtvrtek 10. září večer Vladislav Vokoun, prezident Českého zemského svazu FISAIC a první místopředseda OSŽ. Slavnostního zahájení se zúčastnili doc. Dr. Ing. Roman Štěrba (člen představenstva ČD) a také zástupci zaměstnavatelů: Ing. Pavel Koucký, ředitel odboru personálního SŽDC, s. o., a Ing. Mojmír Bakalář, ředitel odboru lidských zdrojů ČD Cargo, a. s. „Naše železniční společnosti podporují mimopracovní aktivity svých zaměstnanců a umožňují jim zapojení do činností, a to jak v rámci sportovního sdružení USIC, tak i zájmového sdružení FISAIC. Jsme přesvědčeni, že zaměstnanci si zaslouží podporu svých zájmů a koníčků a takováto setkání prohlubují přátelství a přinášejí nové poznatky,“ shrnul Pavel Koucký.
Členové Prezidia FISAIC se během čtyřdenního pobytu v Liberci mimo jiné seznámí s historií tohoto regionu (připravena je prohlídka zámku Sychrov a cesta lanovkou na Ještěd včetně prohlídky technického zázemí lanovky a exkurze do budovy vysílače na Ještědu), s českou ruční řemeslnou výrobou (prohlídka sklárny v Harrachově) a také ochutnají českou kuchyni a tradiční české pivo (ochutnávka piva v pivovarské restauraci v Harrachově).
Mezinárodní federace pro kulturu a volný čas železničářů FISAIC (Féderation Internationale des Sociétés Artistiques et Intellectuelles des Cheminots) byla založena západoevropskými železničáři již v roce 1952 a jejím hlavním cílem je organizování a kultivace zájmové činnosti železničářů ve volném čase, a to jak na národní, tak i mezinárodní úrovni. Federace nyní sdružuje 25 zemí Evropy. Čeští železničáři jsou členy FISAIC od roku 1990, od ledna letošního roku byla agenda spojená se zajišťováním akcí FISAIC organizačně začleněna pod OSŽ.

Zájmové skupiny Českého zemského svazu FISAIC, které v České republice aktivně pracují:
IFEF – Mezinárodní železničářská esperantská federace (Česká sekce Mezinárodního sdružení železničářů esperantistů),
FIRAC – Mezinárodní federace radioamatérů (SRŽ – Sdružení radioamatérů železničářů)
a dále jsou to skupiny – filatelie, foto, film a video, výtvarné umění, modelová železnice a kulturní dědictví železnice.
činnosti.
Podrobnější informace o FISAIC, FIRAC a IFEF lze v případě zájmu o členství získat u Ing. Jarmily Šmerhové, +420 724 563 235, tajemnice Českého zemského svazu FISAIC, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., případně na MO OSŽ u Ing. Ondřeje Šmehlíka, +420 737 275 076, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..


Michael Mareš

Prohlédněte si fotogalerii ze slavnostního zahájení, které proběhlo ve čtvrtek 10. 9. 2015 večer.


 

Právě přítomno: 297 hostů a žádný gestor