Přivítáním, popřáním pevného zdraví do nového roku a představením hostů (Evy Chovancové, nové členky PV OSŽ ČD Cargo, a předsedy OSŽ Bc. Jaroslava Pejši, který se zúčastnil první části jednání PV), začalo ve čtvrtek 14. ledna 2016 v Domě Bohemika první letošní zasedání Podnikového výboru (PV) OSŽ ČD Cargo, které moderoval jeho předseda Radek Nekola.

Úvod bloku Informací ze zásadních jednání patřil především předsedovi OSŽ Jaroslavu Pejšovi. I on popřál členům PV vše nejlepší do osobního i pracovního života a při té příležitosti zmínil i některé evergreeny, které už léta provázejí společnost ČD Cargo, jako jsou například jednotlivé vozové zásilky. „To je naprostý hit táhnoucí se už několik let. Všichni stále něco slibují, až letos to snad už bude systémově vyřešeno,“ řekl v úvodu svého projevu, ve kterém se letmo dotknul i kolektivního vyjednávání. „Když jste obdrželi návrh kolektivní smlouvy, tak to bylo zděšení. A nakonec jste byli první, kdo kolektivní smlouvu uzavřel.“ Zmínil také další problémy: dumpingové ceny při výběrových řízeních či uvažované opuštění tratě Hanušovice – Jeseník společností ČD Cargo, a to kvůli nepovedené rekonstrukci tratě. „ČD Cargo raději nechá opravit úsek přes Glucholazy a bude všechno vozit přes Polsko, protože je to levnější. Přitom osobní doprava léta tvrdila, že to nejde a Cargo tam teď bude vozit nákladní vlaky,“ poznamenal. Předseda OSŽ zmínil i zasedání předsednictva ASO, kde se mluvilo o účasti odborářů v krajských volbách 2016. „Vůle by byla, ale jako OSŽ nemáme dostatek lidí na přední místa kandidátek,“ poznamenal Pejša a dodal: „To však neznamená, že nebudeme podporovat naše kandidáty na cizích kandidátkách.“
Poté Radek Nekola informoval o projednávání interního předpisu PERs-28 (o způsobu udržování kvalifikace a odborné způsobilosti: „Zaměstnavatel zapracoval všechny připomínky s výjimkou vozmistrů,“ uvedl mimo jiné.) a o aktivní účasti OSŽ při připomínkování předpisu OR9 (dohoda o uznání škody a její náhradě). „Tyto dokumenty slouží k tomu, abychom vytvářeli podmínky pro co nejlepší hájení a zastávání se našich členů-zaměstnanců,“ zdůraznil Nekola.
Řeč byla i o zaměstnancích testujících novou pracovní obuv. „Zaměstnavatel předložil tabulku s lokalitami a jmenný seznam zaměstnanců, kteří to budou testovat. Sběr dat bude probíhat do konce února, pak by se opět měla sejít komise a měly by se řešit připomínky. Teprve poté proběhne výběrové řízení - elektronická aukce na nákup bot,“ stručně informoval Radek Nekola. „A podobně se bude v březnu postupovat i u oděvů,“ dodal.
Radek Nekola dále informoval o vývoji řešení sporu, které odbory vedou ohledně pořizování zvukového záznamu na jednáních (PV) s ředitelem pověřeným řízením provozu Ing. Škvařilem, a dále o změnách (sjednocení) u stravného při výkonu práce v zahraničí. Mluvilo se i o posunu v kauze „likvidace vozů“. „Společnost ČD Cargo obdržela z ministerstva životního prostředí kladné stanovisko s tím, že šrotace vozů musí probíhat v režimu autovraků, což pochopitelně zvedá náklady na šrotaci, ale musíme to respektovat,“ poznamenal Radek Nekola a dodal, že všichni zájemci, kteří se hlásí do výběrového řízení, musí doložit, že mají licenci na likvidaci autovraků. „Nejdříve se budou likvidovat deponované vozy, pak se bude řešit převoz těch zbývajících; měli bychom se zbavit celkem zhruba 2000 vozů a prostředky takto získané investovat zpět do vozového parku, protože stále řešíme nedostatek některých řad vozů. A včera (13. 1. 2016) na Dozorčí radě ČD jsme definitivně rozhodli i o novém dodavateli brzdových špalíků; bude to německo-maďarské konsorcium.“
Radek Nekola rovněž oznámil, že ministr dopravy schválil slevu u jednotlivých vozových zásilek ve výši 80 %. „Ukazuje se ale, že tato sleva může být zneužívána soukromými dopravci, kteří se naučili využívat slevy ve svůj prospěch. V součtu může jít o miliardy,“ upozornil Nekola. „Dívejte se kolem sebe, typickým příkladem jsou například vlaky převážející auta, na jejichž konci vlaje cisterna.“
Ve druhé části jednání schválili členové PV jednu personální změnu (dovolili novou členku za OPT Olomouc - Evu Chovancovou, která v PV nahradila Hanu Janskou, která odešla do starobního důchodu), a sestavili šestičlenný pracovní tým (P. Kubička, J. Závora, B. Šafránek, B. Lomnančíková, T. Jilg, P. Skrečka), který se bude zabývat druhotným posunem (analýzou a definováním stávajícího stavu).
Na závěr jednání (ve 12 h) se pak dostavili zástupci zaměstnavatele (Ing. Mojmír Bakalář a Mgr. Pavla Kreischová), kteří informovali o aktuálním dění ve společnosti ČD Cargo, především pak o školeních, která odstartovala ve středu 13. ledna v Praze-Libni. „Včerejší (13. 1.) prezentace v Libni trvala pět hodin. Jejím cílem je především upozornit na změny v KS a chybné postupy v roce 2015,“ uvedla Pavla Kreischová. „Doufejme, že nás čeká období rozvoje a progrese,“ uzavřel Mojmír Bakalář.

Michael Mareš

 

Právě přítomno: 312 hostů a žádný gestor