V pátek 29. dubna 2016 se mají na trať 210 (Vrané nad Vltavou) - Skochovice – Davle – Jílové u Prahy – Týnec nad Sázavou – (Čerčany) vrátit vlaky. Cestující budou překvapeni, během měsíce se totiž tři stanice (Davle, Jílové u Prahy a Týnec nad Sázavou) změnily k nepoznání. Od konce března, kdy byla zahájena nepřetržitá výluka, vzniklo v každé z těchto stanic nové bezbariérové ostrovní nástupiště.

Přitom ještě v polovině dubna se skoro zdálo neuvěřitelné, že by těmito stanicemi měly za čtrnáct dní projíždět vlaky. „Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by výluka neměla být ukončena v termínu,“ prohlásil mluvčí SŽDC Marek Illiaš.
Ostrovní nástupiště určitě všechny překvapí svojí délkou; ve všech pěti revitalizovaných stanicích (Praha-Braník a Vrané nad Vltavou byly revitalizovány už na podzim minulého roku) má vždy alespoň jedna hrana peronu minimální délku 170 metrů, v Praze-Braníku dokonce jedna z nástupních hran měří 200 metrů. „Délka nástupišť byla požadovaná Českými dráhami a 200m nástupiště v Praze-Braníku přímo souvisí s nostalgickými jízdami,“ uvedl k tomu Marek Illiaš.
Podle zaměstnanců SŽDC, kteří na trati pracují, se sice 29. 4. 2016 vrátí do práce a doprava do „zajetých kolejí“, ale už to nebude jako dřív. „Výpravčí skutečně po 29. 4. 2016 už pákami hýbat nebudou, ale zabezpečovacího zařízení nebude ještě plně aktivováno a bude se zprovozňovat po částech během měsíců květen a červen,“ doplnil Marek Illiaš.
Opravy budov na nádražích nejsou součástí „Revitalizace“, omšelá výpravní budova v Davli tak bude v ostrém kontrastu s kolejištěm. Výjimkou je Týnec nad Sázavou, kde byla budova nedávno opravena v rámci investice Českých drah jako vlastníka.
Michael Mareš


 

Právě přítomno: 368 hostů a žádný gestor