Představenstvo OSŽ, které zasedalo v sídle OSŽ v úterý 10. května, se v úvodu svého jednání zabývalo horkou aktualitou týkající se návrhu transpoziční novely zákona o drahách (č. 266/1994 Sb.). Předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša informoval o tom, že poslanec Martin Kolovratník (ANO) podal pozměňovací návrh, podle něhož by se měl vypustit § 33, který ukládá ministerstvu dopravy povinnost stanovit ceny jízdného a přepravnéhopro přepravu zaměstnanců ČD, SŽDC, ministerstva dopravy a Drážního úřadu. Pokud by byl tento paragraf vypuštěn, byly by ohroženy jízdní výhody zaměstnanců SŽDC. „Máme dohodu s ministrem dopravy, že se do roku 2017 na jízdní výhody nesáhne,“ připomněl předseda OSŽ a informoval o tom, že v pondělí 9. května jednal spolu s I. místopředsedou OSŽ Vladislavem Vokounem a výkonným tajemníkem Martinem Vavrečkou s ministrem dopravy Danem Ťokem. „Ministr dopravy nás ujistil, že dá k tomuto pozměňovacímu návrhu negativní stanovisko,“ řekl předseda OSŽ. Na odpolední hodiny po skončení Představenstva OSŽ měl Bc. Jaroslav Pejša dohodnuto jednání se zástupci sociální demokracie. „Věřím, že po těchto jednáních bude problém odstraněn, aby nemuselo dojít k porušení sociálního smíru,“ poznamenal Bc. Jaroslav Pejša.

Vladislav Vokoun dále poznamenal, že otázkou jízdních výhod pro zaměstnance se bude Odborové sdružení železničářů aktivně zabývat i nadále. Ve svém vstupu dále informoval o průběhu dopravní tripartity, která měla na programu mimo jiné otázku nákupu železničních vozidel státem. „Zopakovali jsme své připomínky, proč je nebezpečné, aby vozy vlastnil stát. Jsme v tom ve shodě se Svazem průmyslu a dopravy,“ poznamenal Vladislav Vokoun a dodal, že na dopravní tripartitě bylo dohodnuto, že se do 15. 6. sejde pracovní tým za účasti tří zástupců odborů, který se bude touto záležitostí zabývat.

Místopředseda OSŽ Mgr. Martin Malý se zabýval otázkou převodu části majetku z ČD na Správu železniční dopravní cesty a uvedl, že převod bude technicky zajištěn. „Na přecházejících 316 pracovníků se bude do konce roku vztahovat Podniková kolektivní smlouva Českých drah, proto nemáme v úmyslu v souvislosti s převodem otevírat kolektivní vyjednávání,“ dodal Martin Malý.

Představenstvo OSŽ dále vzalo na vědomí čerpání rozpočtu OSŽ za 1. – 3. měsíc 2016, projednalo čtyři žádosti členů OSŽ o přiznání dávky z Podpůrného fondu OSŽ a jednu žádost o poskytnutí právní pomoci.

V rámci bodu „organizační záležitosti“ představenstvo schválilo mimo jiné účast na regionální konferenci ETF v Graňsku, na regionálním mistrovství USIC v golfu v Berouně a na letní filmové škole FISAIC na Slovensku. 

Zdeňka Sládková

 

 

Právě přítomno: 426 hostů a žádný gestor