Od 11. prosince 2016 budou České dráhy provozovat novou linku Ex7 spojující bez přestupování hlavní město České republiky Prahu s rakouským Lincem. Moderní vlaky, označené společným názvem Jižní expres, budou čtyřikrát denně jezdit do Lince, cesta bude o cca tři čtvrtě hodiny kratší a potrvá celkem 4 h a 5 minut (osmkrát denně pojede Jižní expres z Prahy do Tábora a cesta mu bude trvat 1 h 11 minut, respektive z Prahy do Českých Budějovic v rekordním čase 1 h 58 minut, kromě toho jedenkrát denně pojede Jižní expres i z Prahy do Českého Krumlova).

Nový produkt představily České dráhy ve středu 23. 11. 2016 v rámci prezentační jízdy expresem 10069 z Prahy do Českých Budějovic. Součástí akce byla i tisková konference k celostátnímu jízdnímu řádu 2017 (na úseku z Prahy do Tábora o novinkách hovořil člen představenstva ČD Ing. Michal Štěpán), i k regionálnímu jízdnímu řádu Jihočeského kraje, která se konala po odjezdu vlaku z Tábora a na níž novináře o novinkách v Jihočeském kraji informoval ředitel ROC České Budějovice Ing. Jiří Kafka.

Jižní expres ke zkrácení jízdní doby využije již hotové úseky koridoru. „V dnešní době je jízdní řád ještě postaven na staré rychlosti, nový jízdní řád je, jak u vlaků expresních, tak i u rychlíků, již postaven na modernizovaný koridor. Vlaky budou moci využívat maximální rychlosti, a to podle toho, jaké soupravy to budou,“ sdělil novinářům Jiří Kafka s tím, že expresní vlaky budou využívat rychlost 160 km/h, vlaky typu Rx 140 km/h, a ostatní rychlíky, které budou zastavovat jak v Plané nad Lužnicí, tak i ve Voticích, budou využívat rychlosti 120 km/h. „Na to je zpracovaný JŘ a jak i tady zaznělo, i u těchto rychlíků dojde ke zkrácení jízdní doby navzdory tomu, že budou zastavovat v daleko více zastávkách než dosud,“ dodal.

Soupravu slouženou z vozů řad Aee, Bee, Bdpee (velkoprostorový) budou vozit lokomotivy řady 380 (DKV Praha), konkrétně pro lokomotivu 380 014-1 v čele zvláštního prezentačního vlaku to ve středu 23. 11. 2016 byla premiérová jízda po této trati: „Na některých úsecích už lokomotivy řady 380 jezdily, ale na celém úseku z Prahy do Českých Budějovic má 380 premiéru,“ potvrdil Jiří Kafka. A svým způsobem výjimečná je i jízdní doby z Prahy do Českých Budějovic. Žádný spoj se ještě pod dvě hodiny nedostal. „Nejrychlejší svého času býval rychlík Budvar, který tuto trasu jezdil za 2 h 14 minut, takže jedna hodina padesát osm minut, kterou nabízíme od nového jízdního řádu, je dnes v podstatě také premiérou a potom rovněž běžnou realitou,“ dodal Jiří Kafka. První Jižní expres (10069 ve středu 23. 11. 2016) z Prahy do Českých Budějovic byl dokonce ještě rychlejší, do Tábora přijel se šestiminutovým náskokem, do Českých Budějovic pak s pětiminutovým.

Michael Mareš

Právě přítomno: 255 hostů a žádný gestor