Ve dvou vagonech vlaku Českých drah, který v první den prázdnin přijíždí do Ústí nad Orlicí jsou více hluční cestující než obvykle. Je to pochopitelné, tímto vlakem totiž cestují děti železničářů na letní tábor RÁJ do Letohradu, kde pro ně pobyt organizuje Základní organizace OSŽ Správy tratí Hradec Králové.  Tábor je jedním z těch, které podporuje OSŽ ve spolupráci se železničními společnostmi a trvale velký zájem o tábor vypovídá jednoznačně o správnosti této cesty. Ráj je velmi oblíbený a letos bylo nutné pro maximální obsazenost tábora zastavit příjem přihlášek na oba turnusy, které se zde konají již koncem května.

Přesto, že se tábor nachází asi 2 km od posledních stavení Letohradu, děti jsou tu opravdu jako v ráji. Krásnou kulisu tvoří z jedné strany les a z druhé pole a louky. Samotný tábor nabízí pro ubytování dětí chatky, se čtyřmi a deseti lůžky. Kuchyň, jídelna a zázemí pro výchovný personál jsou v pevné budově. Jedním z velkých lákadel pro děti je velký bazén, který vhodně zapadá do přírodního prostředí.

Program tábora, tentokrát pro 189 dětí je na celých 15 dní zaměřen na pohyb a pobyt v přírodě, tedy na to, co mnoha dětem prakticky vymazala doba mobilů, tabletů, počítačů, počítačových her apod.

„No to snad ne, tak Lucka je tu taky, já se zblázním“ říká při výstupu z autobusu v táboře dospívající mladík, který se zřejmě v minulém roce s touto dívkou blíže poznal a na to se hned tak nezapomíná. I když to není nic mimořádného u dětí všech věkových skupin, tak zejména u těch starších je většinou citová vazba hodně silná a při odjezdu z tábora mnohdy ukápnou i slzy. Mnoho dětí sem jezdí opakovaně již několik let. Především je to díky navázaným kamarádstvím, ale i dobré práci vedoucích, jaký připraví program a jaký si vytvoří vztah k dětem. Hlavní vedoucí Petr Kašpar, mimochodem systémový specialista SŽDC, je člověk na svém místě, umí vést kolektiv vedoucích a nastavit program, který uspěje u dětí.

Neméně důležitým článkem tábora je kuchyně. I tady se na tomto turnusu vybírá personál šťastnou rukou. Kuchyň šlape ke spokojenosti všech strávníků. Na jídelníčku nechybí oblíbená jídla jako je rajská, uzené s bramborovým knedlíkem, řízek, smažený květák, špagety, ale i sladká jídla jako krupicová kaše nebo dukátové buchtičky. Těch mimochodem letos ukuchtili víc než 3000. Oblíbené a hodně jedlé jsou každoročně i ranní pomazánky v několika variantách. Kuchyň obstála i při přepadové kontrole hygieniků, a to na výbornou.

U jednoho z obědů nastává v jídelně jakýsi rozruch. Jdeme se podívat co se děje a vidíme drobného asi 9 - 10letého klučinu, jak do sebe souká knedlíky. Dozvídáme se, že jich zkonzumoval jedenáct a ještě pokračuje. Konečné číslo je nakonec patnáct, a to spíše po domluvě. Končí slovy „dva nebo tři bych ještě zkousnul“.

Letošní 1. turnus v Ráji se opravdu povedl. S personálem se přijel před odjezdem rozloučit také předseda závodního výboru pan František Tomeš, mnoho let „hnací motor“ tábora Ráj. Všem poděkoval za dobrou práci a nabídl „stejné zaměstnání“ i pro příští rok.

M.Kaprálek, MO OSŽ

Právě přítomno: 293 hostů a žádný gestor