První bavorsko-český železniční summit v bavorském Furth im Wald řešil zlepšení propojení mezi Prahou a Mnichovem, především pak zvýšení rychlosti vlaků a kapacity železničních spojení. Ministr dopravy Dan Ťok na závěr summitu podepsal se svým bavorským protějškem Joachimem Herrmannem společnou deklaraci týkající se zlepšení přeshraniční železniční infrastruktury, která má za cíl zkrátit do roku 2030 cestu mezi Prahou a Mnichovem pod čtyři hodiny. „V první fázi zkrátíme dobu cesty na čtyři hodiny a patnáct minut, konečným cílem je tři a půl až čtyři hodiny cesty,“ uvedl český ministr dopravy Dan Ťok s tím, že k prvnímu zkrácení jízdní doby dojde do dvou let po dokončení koridoru mezi Plzní a Rokycany, kdy se má jízdní doba zkrátit na pět a půl hodiny.

Vybudování železničních spojení podpořil také spolkový ministr dopravy Alexander Dobrindt s tím, že tato trať je ve spolkovém plánu dopravních cest 2030 přeřazena do vyšší priority, takzvaných naléhavých potřeb, což umožní rychlejší realizaci stavby. V rámci společné deklarace se český ministr Ťok spolu s bavorským ministrem vnitra, výstavby a dopravy Joachimem Herrmannem (na snímku s Danem Ťokem) dohodli kromě rychlejší cesty z Mnichova také na zkrácení doby jízdy z Norimberku do Prahy s přestupem v Chebu na zhruba čtyři hodiny. S předstihem před budoucí dálkovou dopravou mezi Prahou a Mnichovem se od prosince letošního roku zavede vlak každé dvě hodiny.

„I více než 25 let po sametové revoluci trvá cesta vlakem mezi oběma metropolemi skoro stejně dlouho jako po pádu železné opony a odstranění dlouhých procedur na hranicích. Je to přibližně 6 hodin a představuje to nejpomalejší vlakové spojení do metropolí našich sousedů. Nízká rychlost je dána zastaralou infrastrukturou. Vlaky zde v dlouhém úseku jezdí po pomalé, jednokolejné a neelektrifikované trati, na které nemůžeme konkurovat rychlejší silniční dopravě na moderní dálnici. Přitom Česká republika, Německo i Evropská unie hovoří v souvislosti s ochranou životního prostředí o nutnosti přesunout velkou část přepravy osob i nákladů na ekologickou a bezpečnou železnici,“ zdůraznil Pavel Krtek, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah.
Nyní mezi Mnichovem a Prahou jezdí denně čtyři páry vlaků v intervalu cca 4 hodiny a doba jízdy se pohybuje mezi 5 hodinami 39 minutami a 6 hodinami 6 minutami; v provozu jsou nasazeny klimatizované soupravy ČD a starší soupravy společnosti Länderbahn; soupravy ČD na této lince nabízejí klimatizaci, elektrické zásuvky 230 V pro napájení PC a další elektroniky, WiFi připojení k internetu, občerstvení (bistrovůz), přepravu jízdních kol a další služby;

Spojení Prahy s bavorským Furth im Wald otevřela v roce 1862 železniční společnost Česká západní dráha. Ve Furth im Wald navazovala na bavorskou železniční síť. V dalších letech byla propojována s dalšími tratěmi na území Čech. V počátcích jezdilo jen několik spojů denně a na cestě z Prahy do Mnichova bylo nutné několikrát přestupovat. Jen cesta ze Smíchova do Plzně tehdy trvala kolem 3,5 hodiny. Cesta z Prahy do Mnichova pak trvala prakticky celý den. Krátce před válkou v letech 1937/1938 trvala cesta mezi oběma metropolemi téměř 8 hodin.
Po roce 1948 byl provoz všech tratí směrem „na západ“ radikálně omezen. Výjimkou nebylo ani spojení přes Furth im Wald a Železnou Rudu. Doprava se zde úplně zastavila (Železná Ruda) nebo výrazně omezila (Furth im Wald). Ke zlepšení došlo na počátku 70. let minulého století, kdy byl zaveden jeden pár přímých vlaků Praha – Mnichov a zpět. Cesta mu trvala přibližně 8 hodin, přitom jen přejezd hranice z Domažlic do Furth im Wald s celní a pasovou kontrolou v (pro cestující) uzavřené stanici Česká Kubice trval kolem hodiny.
K oživení spojení došlo až po Sametové revoluci. Díky zrušení dlouhých hraničních kontrol a dílčím úpravám jízdních řádů se v počátku 90. let spojení Prahy a Mnichova postupně zrychlilo na přibližně 6 a půl hodiny. Na trase se objevily až dva přímé vlaky vedené v kategorii EuroCity a InterCity. Jeden z vlaků pokračoval z Mnichova do švýcarského Curychu. V roce 2001 bylo přímé spojení Prahy a Mnichova na několik let přerušeno a obnoveno bylo až v jízdním řádu 2005. Nabídka spojení přes Furth im Wald pak postupně rostla až na čtyři páry vlaků, dva do Mnichova a dva do Norimberku. Před 10 lety, v roce 2007, trvala cesta z Prahy do Mnichova 6 hodin. Od roku 2013 jezdí všechny čtyři páry na trase Praha – Mnichov a jejich cestovní doba se stále pohybuje okolo 6 hodin. Průměrná rychlost je mezi 72 a 78 km/h.

Michael Mareš s využitím tiskových zpráv Ministerstva dopravy ČR a Českých drah, snímky Roman Štěrba



Právě přítomno: 231 hostů a žádný gestor