(FOTOREPORTÁŽ) Ráno v 7.20 h budíčkem začíná a večerkou ve 21.30 h končí každý den v Letním dětském táboře (LDT) Krušnohor. Tábor Krušnohor se nachází v malebném údolí řeky Střely, přibližně pět kilometrů od Mladotic. Původní stanová základna, vybudovaná v roce 1958 Báňskými stavbami, se postupně rozrostla v moderní komplex s kompletním vybavením. Tábor má dlouholetou tradici, příští rok bude slavit šedesátku. „Něco na to výročí přichystám. Chtěl bych oslovit třeba herce Petra Rychlého, který sem jezdil jako oddílový vedoucí, nebo Nicol Moravcovou, úspěšnou modelku a příležitostnou herečku z Mostu,“ říká Bohumil „Bob“ Šafránek, hlavní vedoucí tábora. „Rád bych sem tyhle lidičky pozval a přichystal jim nějaký benefiční koncert, třeba s Olgou Lounovou, Danielem Hůlkou nebo sopranistkou Pavlínou Senič.“

Areál LDT Krušnohor vlastní a provozuje Základní organizace OSŽ Most, Bohumil Šafránek je tak nejen předsedou základní organizace, ale i provozovatelem tábora. Rozlehlý areál na stráni nad řekou Střelou tvoří 81 čtyřlůžkových chatek s bezpečným elektrickým osvětlením (před přímým sluncem jsou chatky chráněny vysokými borovicemi), čtyři sruby, jídelna, kuchyň, kulturní dům (respektive kinosál pro případ deštivého počasí), vlastní zdravotnické zařízení (ordinace, pokoj lékaře, dva pokoje pro nemocné, izolace), hygienické zařízení, které v sobě ukrývá toalety (dívčí, dámské, chlapecké a pánské) a sprchy, krytá multifunkční hala, která je využívána pro sportovní i kulturní akce (na každém turnusu zde probíhá tradiční volba Miss, vítězka si letos odvezla segway), tábořiště s amfiteátrem, fotbalové a volejbalové hřiště, dřevěný srub „U staré studny“ (který oddílovým vedoucím slouží jako poradní místnost) a hlavně osm metrů hluboká studna zásobující tábor pitnou vodou. Pramen ve studni je tak vydatný, že v táboře neznají problém zvaný nedostatek pitné vody. „Denně se sprchujeme až sedm oddílů a na všechny se teplá voda dostane,“ zdůrazňuje Bohumil Šafránek.
Letní dětský tábor Krušnohor má dlouholetou tradici, i Bohumil Šafránek tady v roce 1974 coby žák čtvrté třídy základní školy začínal. Později zde působil jako vedoucí oddílu, zástupce kulturního referenta, zástupce hlavního vedoucího a od roku 1993 jako hlavní vedoucí. A v této funkci musel řešit i nejeden problém. „Například vloni, těsně před prvním turnusem, poškodila lávku přes řeku Střelu, po které se lze jedině do tábora dostat suchou nohou, povodeň. Lávka sice nápor vody vydržela, ale byla značně poškozena. Díky městu Most a podnikům jako Důl Vrbenský se nám podařilo lávku na poslední chvíli opravit,“ vzpomíná.
LDT Krušnohor je mezi dětmi oblíbený a tak počet dětí rok od roku roste. Letos na prvním turnusu bylo 198 dětí, na druhém 160 dětí a na třetím, který v neděli 13. 8. skončil, 164 dětí. Zvláštností je, že děvčat je na třetím turnusu jednou tolik než kluků (cca 60 kluků a 100 děvčat). „Kdysi bývaly tábory klučičí záležitostí, dnes je tomu naopak. Obecně ale platí, že na prvním turnusu je nejvíce dětí. Jestli to není tím, že se rodiče na začátku prázdnin už chtějí těch dětí zbavit?“ směje se Bohumil Šafránek. V posledních letech roste počet dětí zejména na druhém turnusu. „Kvalitní šéf, kvalitní program, na tom to stojí! A hlavně hodně vody ve studni,“ dodává Bohumil Šafránek se šibalským úsměvem.
Tábor je určen pro děti od šesti do šestnácti let, nejvíce jsou však zastoupeny děti ve věku deset až dvanáct let. Nejvíce je tady pak dětí z Mostu, Chomutova a z Teplic. Zatímco počet zájemců o pobyt na táboře roste, počet dětí železničářů naopak každým rokem klesá. Před čtyřmi lety jich tady bylo celkem čtyřicet, letos s bídou dvacet. A přitom je LDT Krušnohor už čtvrtým rokem v nabídkovém katalogu ČD travel. „Opravdu je to škoda, že tábor není více využíván dětmi zaměstnanců Českých drah, ČD Cargo a SŽDC, protože v nabídce ČD travel je a zaměstnanci těchto podniků mohou využít dotaci a děti přihlásit jak přes své organizační jednotky, tak i přímo u mě, to budou mít ještě levnější.“ Když padne dotaz na to, zda není na škodu i to, když tak kvalitní tábor končí sezonu už 13. srpna, se Bob zachmuří a odvětí. „Škoda to je, ale musí se to vyplatit. Klidně udělám i čtvrtý turnus v případě, že tady bude probíhat nějaký specializovaný tábor, něco takového jako měli youtubeři na Prudké.“
O chod tábora se po provozní stránce stará celkem 13 lidí: sedm v kuchyni včetně tří kuchařek, dvě uklízečky, dále fotograf (který pravidelně aktualizuje webové stránky tábora – www.ldtkrusnohor.cz), elektrikář, hospodářka, řidič a správce tábora. Výchovných pracovníků je pak celkem 23: počínaje hlavním vedoucím tábora Bobem, přes statutárního zástupce vedoucího až po 14 oddílových vedoucích a šest praktikantů.
Reportáž vyšla v Obzoru číslo 16/2017

Michael Mareš
 


Právě přítomno: 290 hostů a žádný gestor