Česká republika hostila ve dnech 10. až 13. září 2019 (v Trutnově) v pořadí již 17. Mezinárodní mistrovství USIC železničářů v atletice mužů a 14. Mezinárodní mistrovství USIC železničářů v atletice žen. V malebném historickém městě Trutnov se sešly výpravy atletů ze sedmi zemí včetně České republiky (Belgie, Bulharsko, Francie, Indie, Polsko, Švýcarsko, Česká republika).

Soutěže probíhaly za nádherného počasí na atletickém stadionu TJ Lokomotiva Trutnov. Muži závodili ve 12 disciplínách: běh 100 m, 200 m, 400 m 800 m, 1500 m, 5000 m, skok do výšky, skok do dálky, vrh koulí, oštěp, hod diskem a štafeta 4x400m, ženy závodily v deseti disciplínách: běh 100 m, 200 m, 400 m 800 m, 3000 m, skok do dálky, vrh koulí, oštěp, hod diskem a štafeta 4x100m. Každý atlet se mohl zúčastnit maximálně ve třech soutěžích jednotlivců, za každou zemi mohli do každé soutěže nastoupit maximálně 2 muži (respektive 2 ženy)

Indové neměli na mistrovství konkurenci, byli ve všech sportovních disciplínách nejlepší (ale ani naši se neztratili – v mužích skončili na vynikajícím třetím místě!), a měli s sebou i jeden atletický klenot: trojnásobnou mistryni Indie v hodu diskem – 23letou Kaur Kamalpreet (na snímku), která na stadionu TJ Lokomotiva zvítězila hodem 57,5 m. Kaur přitom hází diskem teprve pět let, zároveň trénuje i hod koulí. V Trutnově zvítězila s přehledem, ve výsledkové listině odskočila všem svým soupeřkám, byla prostě o třídu lepší. Nicméně s výkonem 57,5 m nebyla úplně spokojená. „Doma házím i 62 metrů. Stále se cítím unavená z cesty, kdybych tady byla několik dní, výsledky by byly ještě lepší,“ uvedla. Přestože pracuje v administrativě, v závodě na opravu motorových lokomotiv v Panžábu, patří v Indii k nejlepším, je indickou národní šampionkou - poslední tři roky nenašla v Indii v hodu diskem přemožitelku.

Smůlu v Trutnově měla bulharská závodnice Karolina Nikolova, která po dokončení běhu upadla a při pádu si vykloubila rameno, zdravotnická služba rozhodla o jejím převozu do nemocnice. „Tam ale nastal problém s dorozuměním, ačkoliv každá výprava by měla mít v týmu někoho, kdo umí anglicky, v bulharské výpravě nikdo takový nebyl. Takže naše tlumočnice do angličtiny (Stanislava Nosková) se musela domluvit se závodnicí, která mluvila pouze bulharsky,“ prozradil Dr. Miroslav Kaprálek, generální tajemník USIC. „S jejich tlumočníkem by to bylo snazší, ale ten odmítl jet s námi do nemocnice s tím, že sám za pár minut běží. Tak jsem tam s ní jela sama,“ říkala po závodě, už s úsměvem Stanislava Nosková. „Nicméně všem bylo jasné, že jde o vykloubené rameno, že se to musí dostat zpátky, takže zatímco závodnici to bylo jedno, já jsem pomalu kolabovala. Myslela jsem si, že budu moc jít ven, jenže ona vůbec nespolupracovala, nevěděla, co má dělat. Tak jsem ji četla z překladače, kde je to v azbuce a pod tím i foneticky, ať se uvolní, a přitom jsem si zacpávala uši, jak hrozně řvala bolestí.“

Nakonec vše dopadlo dobře a bulharská závodnice se dokonce druhý den postavila na start znovu. „Prý že klid začne dodržovat až po závodě,“ dodala Stanislava Nosková.

Ve čtvrtek 12. 9. 2019 večer proběhlo ve společenském centru UFFO slavnostní ukončení a předání cen. „Bohužel, po třech dnech nadchází okamžik, na který se nikdo z nás určitě netěší, a tím je ukončení Mezinárodní mistrovství USIC železničářů v atletice,“ řekl v úvodu slavnostního ceremoniálu Ing. Ondřej Šmehlík, sekretář organizačního výboru Mezinárodního mistrovství USIC železničářů v atletice.

Na předávání cen se podíleli ředitel mistrovství a I. místopředseda OSŽ Vladislav Vokoun, ředitelka personálního odboru Českých drah Mgr. Soňa Schwarzová, předseda klubu TJ Lokomotiva Trutnov a technický ředitel závodu Bc. Petr Musil, místostarosta města Trutnov Mgr. Tomáš Eichler, hvězda večera – atletka a běžkyně na lyžích Eva Vrabcová Nývltová (obsadila 5. místo na ZOH v Soči v roce 2014 na 30 km v běhu na lyžích, třetí místo na mistrovství Evropy v maratonu v Berlíně v roce 2018, třikrát se zúčastnila ZOH, jednou LOH, její rekord v maratonu je 2 h 26 minut 30 sekund, v půlmaratonu 1:11:01), ředitel odboru lidských zdrojů společnosti ČD Cargo Ing. Mojmír Bakalář, místopředseda oddílu TJ Lokomotiva Trutnov Ing. arch. Vladimír Smilnický, generální sekretář USIC Dr. Miroslav Kaprálek a delegát USIC Walter Verrycken z Belgie.

Všichni řečnící děkovali, Vladislav Vokoun svým báječným kolegům, organizátorům mistrovství, a také zástupcům města Trutnova i sociální partnerům (ČD, ČD Cargo a SŽDC), bez jejichž pomoci by mistrovství nešlo uskutečnit. „Musím poděkovat vám všem za báječné výkony, za to, že jsme se nezranili, až na malé výjimky, a abyste při cestě domů vzpomínali na Českou republiku, město Trutnov a na naše organizátory v dobrém.“ Děkovali i Mgr. Soňa Schwarzová, místostarosta města Trutnov Mgr. Tomáš Eichler i technický ředitel závodu Bc. Petr Musil: „Děkuji vám za dodržování časového rozpisu a za kázeň na sportovištích. Gratuluji vám všem k dosaženým výkonům na našem stadionu. Děkuji celému organizačnímu týmu za spolupráci při organizování tohoto mistrovství.“ Nakonec promluvil i delegát USIC Walter Verrycken, který mistrovství slavnostně uzavřel. „Všichni jsme tu strávili pár krásných dní, děkujeme a přeji vám krásnou cestu domů.“

Nadšená odcházela i Eva Vrabcová Nývltová, která předávala cenu vítězným týmům z Indie. „Mám ráda Trutnov a tak se ráda účastním těchto akcí, ale pro mě je nejvíce úžasné, jak si to ti lidé užívají a ta atmosféra, jakou tady sportovci dokázali vytvořit, je to fantastické,“ nadšeně vyprávěla, byť neviděla ani jednu disciplínu. „Mrzí mě to, škoda, kdybych to věděla dřív. Jinak letos mám zdravotní pauzu, ale věřím, že se příští rok zase ke sportu a sportování vrátím.“

Michael Mareš

Konečné pořadí ženy: 1.Indie, 2.Francie, 3.Polsko, 4.Bulharsko, 5.ČR, 6.Belgie, 7.Švýcarsko
Konečné pořadí muži: 1.Indie, 2.Francie, 3.ČR, 4.Belgie, 5.Polsko, 6.Bulharsko, 7.Švýcarsko



Právě přítomno: 181 hostů a žádný gestor