České dráhy zůstanou hlavním železničním dopravcem ve Středočeském kraji, hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová s místopředsedou představenstva Českých drah Radkem Dvořákem dnes (ve čtvrtek 3. 10. 2019) po poledni podepsali smlouvu o zajištění drážní základní dopravní obslužnosti ve Středočeském kraji na dalších deset let.

Podle tiskové zprávy národní dopravce zajistí na základě nové smlouvy provoz na všech jím dosud obsluhovaných regionálních linkách, zároveň se zavázal i k postupné obnově vozidlového parku. Celková hodnota investic do obnovy vozidel pro Středočeský kraj a Prahu bude zhruba 1,5 mld. korun. Uzavření smlouvy schválili už na svém srpnovém zasedání zastupitelé kraje.

Jak potvrdila hejtmanka Pokorná Jermanová, vedení kraje od Českých drah očekává především zlepšení služeb a vozidlového parku. „Za neplnění dohodnutých standardů budeme uplatňovat smluvní sankce,“ uvedla hejtmanka Středočeského kraje v tiskové zprávě. Na základě této smlouvy zajistí České dráhy v regionu celkem 15,67 milionu vlakokilometrů ročně při průměrné kompenzaci v prvním roce platnosti smlouvy ve výši cca 131 Kč za vlakokilometr, tj. cca 2,1 miliardy korun.

Smlouva garantuje středočeským občanům dlouholetou stabilitu dopravní obslužnosti, ale je zároveň otevřená pro možné změny. Smlouva totiž může pružně reagovat na změnu potřeb, demografický vývoj a finanční možnosti kraje. „Až 20 % výkonů přitom můžeme v průběhu platnosti kontraktu zadat jinému dopravci,“ zdůraznil František Petrtýl, radní pro dopravu.

Uzavřená smlouva mimo jiné počítá s obnovou vozového parku na trati Praha – Kladno, kde České dráhy plánují od roku 2023 nasadit deset nových motorových souprav s kapacitou 120 cestujících v hodnotě zhruba 850 milionů korun. V rámci smlouvy se České dráhy zavázaly modernizovat také současně provozovaná vozidla, například interiér 71 patrových jednotek CityElefant. Modernizací projdou také motorové vlaky. České dráhy postupně doplní Wi-Fi připojení k internetu a elektrické zásuvky do devíti třívozových a čtyřiceti dvouvozových regionov a také do šestnácti motorových vozů řady 810.


Michael Mareš s využitím společné tiskové zprávy ČD a Středočeského kraje
 

Právě přítomno: 208 hostů a žádný gestor