(FOTOREPORTÁŽ) První zprávy o včerejší nehodě nákladního vlaku ČD Cargo v Nelahozevsi hovořily o vykolejených posledních dvou vozech nákladního vlaku, tak například informovaly už v 5.56 h České noviny. A tato informace se objevila i v první tiskové zprávě Drážní inspekce: „Dnes 19. 8. 2021 v 5.00 hodin v traťovém úseku mezi Kralupy nad Vltavou – Nelahozeves vykolejily poslední dva vozy nákladního vlaku. Při mimořádné události nebyl nikdo zraněn. Škody byly předběžně odhadnuty na 2 miliony korun.“

Přitom každému, kdo kolem místa mimořádné události projel, muselo být jasné, že nejde o dva poslední vozy, ale že došlo k roztržení soupravy a k vykolejení celkem čtyř vozů. A také bylo na první pohled zřejmé, že vykolejený vagon, nebo vagony, stihly předtím poničit několik kilometrů druhé traťové koleje ve směru z Kralup nad Vltavou na Nelahozeves. První „stopy“ byly už za nelahozevskými tunely. Ve čtvrtek vpodvečer Drážní inspekce původní informaci upravila: Dle informací inspektorů šetřících mimořádnou událost nevykolejily dva poslední vozy vlaku, ale čtyři vozy, které byly řazeny přibližně v prostřední části. „Původní informaci o vykolejení dvou vozů na konci vlaku jsme zveřejnili na základě hlášení Správy železnic a až po té, co inspektoři Drážní inspekce přijeli na místo, zjistili, že to bylo trochu jinak. Proto následně Drážní inspekce text na webu upřesnila,“ vysvětlil Mgr. Jan Kučera, generální inspektor Drážní inspekce, s tím, že inspektoři DI měli obecně na místě jiné starosti, než řešit mediální výstupy.

„V 8.05 h jsme po mimořádné události v Nelahozevsi obnovili provoz po 1. TK mezi Kralupy nad Vltavou a Vraňany. Nadále probíhá vyšetřování nehody, následně začnou odklízecí práce a oprava. Poškozeny jsou betonové pražce mezi Nelahozevsí a Kralupy nad Vltavou a vjezdové návěstidlo,“ informovala v 9.31 h Správa železnic.

Škoda byla následně na místě mimořádné události upřesněna na 4,5 milionu korun (500 tisíc Kč vlak, 4 mil. Kč trať.). Odpoledne byla částečně zprovozněna i druhá kolej (Nelahozeves – Vraňany). Zbývá opravit poškozený úsek mezi Kralupy nad Vltavou a Nelahozevsí, což může trvat i několik dní, ten je dlouhý přes tři kilometry. „Dle našeho šetření na místě došlo k mimořádné události v traťové koleji č. 2 v km 439,312,“ doplnil Martin Drápal, mluvčí Drážní inspekce.

Michael Mareš
 

Právě přítomno: 271 hostů a žádný gestor