Ve čtvrtek 9. září 2021 vyjel na zmodernizovanou trať mezi Šternberkem a Uničovem opět vlak s cestujícími. Od března trvající nepřetržitá výluka a s ní spojená náhradní autobusová doprava tak skončila. Celý téměř patnáctikilometrový úsek této regionální trati byl prakticky znovu postaven a nově také elektrizován. Protože trať je postavena na rychlost 160 km/h, jsou zde i všechny přejezdy (celkem deset) opatřeny závorami, včetně polních cest.

Dokončením prací byl dán do provozu celý třicetikilometrový úsek z Olomouce do Uničova, příští rok budou pokračovat práce na dokončení revitalizace celé tratě až do Šumperka, kde bude zahájen provoz na přelomu roku 2022/2023. Součástí úprav úseku Olomouc - Uničov je i dálkové řízení provozu – od listopadu 2021 budou všechny vlaky z Olomouce do Uničova (mimo) řízeny dálkově z Olomouce.
Jak připomněl náměstek ředitele Stavební správy východ Radomil Novák, příští rok budou na zmodernizovaném úseku tratě trati prováděny práce, související se zprovozňováním zabezpečovacího systému ETCS, který zajišťuje maximální bezpečnost jízdy vlaků. „Touto technologií musí být samozřejmě vybavena i hnací vozidla, pokud tomu tak nebude, budou moci jet po trati maximálně stokilometrovou rychlostí,“ vysvětlil. Podle jeho dalších slov byly postaveny ve všech čtyřech zastávkách postaveny nové přístřešky pro cestující, vybavené informačním a kamerovým systémem a novými, 90 metrů dlouhými nástupišti s výškou nástupištní hrany 550 mm nad temenem kolejnice, což umožňuje cestujícím pohodlný nástup a výstup. „Pokud se týká elektrizace trati, připraven je i budoucí přechod na střídavou trakci o napětí 25 kilovoltů,“ dodal Novák.
Mezi největší přínosy modernizace trati patří kromě bezpečnosti a pohodlí také podstatné zkrácení jízdních dob vlaků. To se naplno projeví po nasazení moderních elektrických jednotek, které umožní rychlost až 160 km/h, v současné době jezdí na trati motorové soupravy.
Investiční náklady na modernizaci trati přesahují částku čtyř miliard korun, z čehož 1,5 miliardy bude na stavbu přispěno Evropskou unií z Operačního programu Doprava.
Miroslav Čáslavský
 

Právě přítomno: 248 hostů a žádný gestor