Sobota 11. 12. 2021 byla posledním dnem starého jízdního řádu a s ním skončil i pravidelný provoz osobních vlaků na části tratě 222, v úseku Vlašim - Trhový Štěpánov. Středočeský kraj se z důvodů šetření finančních prostředků rozhodl zastavit provoz na více tratí a upřednostnit tak autobusové lobby na úkor železniční dopravy.

Na silnicích není pomalu už k hnutí a přitom železniční svršek, který byl v nedávné době v úseku Vlašim - Trhový Štěpánov opraven, bude bez osobních vlaků. Zdravý selský rozum nepochopí uvažování krajského úředníka pro dopravu, který tvrdí, že železnice je skanzen devatenáctého století. Je mi z tohoto vyjádření zle a bolí mě u srdce, když vidím, že někdo železnici posílá do kytek. Hlavně, že na mnoha místech ve Středočeském kraji jezdí autobusy i vlaky souběžně, ve stejný čas, a to radnímu pro dopravu nevadí, a jen škrtá osobní vlaky na malých lokálních tratích, jako je úsek Vlašim - Trhový Štěpánov. A to, co 120 let spolehlivě funguje, šmahem zruší. Krajští úředníci by raději měli šetřit na svých platech a ne na provozu motorových vozů řady 810, které mají nízkou spotřebu.

S posledním osobním vlakem (19130) s odjezdem z Trhového Štěpánova v 19.53 h, se v sobotu 11. 12. 2021 přišlo rozloučit kolem tři sta místních i přespolních, i proto jela souprava posílena o přípojný vůz (810.633-8 + BDtax). Starosta Josef Korn promluvil o neúspěšném jednání s krajským úřadem. Za České dráhy pak vystoupil vlakvedoucí Jaroslav Kohout, který připomněl historii tratě, zmínil i ukončení provozu v roce 1975 v úseku Trhový Štěpánov - Dolní Kralovice, a poděkoval přítomným za rozloučení s Českými drahami. Před odjezdem vlaku zazněla státní hymna ČR, posledním vlakem pak odjelo asi 140 účastníků akce.

Vít Mareš s přispěním Ladislava Kohouta, snímek Šebestián Lizák
 

Právě přítomno: 241 hostů a žádný gestor