Kontrolou plnění úkolů začalo jednání Představenstva OSŽ, které se konalo v sídle OSŽ v pražských Vysočanech v úterý 14. dubna 2015 v odpoledních hodinách. V rámci tohoto bodu například zaznělo, že v apartmánovém domě OSŽ Orion v řecké Leptokarii jsou poslední volná místa, ale jen v okrajových termínech.

„Kromě několika míst v prvním a posledním turnusu je vyprodáno," konstatoval předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša, který jednání řídil. Představenstvo poté mimo jiné schválilo návrh delegace na mezinárodní kongres FISAIC, zahraniční pracovní cestu na zasedání USIC či delegaci zástupců OSŽ na sjezd maďarských odborů (14. - 16. května).
Další bod jednání (Informace ze zásadních jednání) se nesl ve znamení oslav 25 let OSŽ (průběh i zvolená forma byly hodnoceny kladně, bylo konstatováno, že vzhledem k dostupnosti i servisu je to vhodné místo pro konání předsjezdových konferencí), jednání předsednictva ASO (13. 4. 2015) a přípravy jednání Tripartity (20. 4. 2015). V rámci bodu Informace ze zásadních jednání informoval předseda OSŽ o záměru vedení společnosti ČD Cargo rušit některá nakládková místa. „Konkrétně se v posledních dnech mluví o lokalitě severní Moravy, například o Vrbně pod Pradědem, odkud se bude dříví vozit po silnici do Milotic nad Opavou, proti čemuž se bouří obce. Paradoxně obce, v jejichž čele stojí starostové za hnutí ANO," poznamenal Jaroslav Pejša. Radek Nekola poté informoval o výjezdním zasedání Podnikového výboru OSŽ ČD Cargo v České Třebové (7. a 8. 4. 2015). „Bylo to trochu emotivnější, protože se ukázalo, že ten materiál (dokument týkající se rušení nakládkových míst), který běžel provozními jednotkami, předseda představenstva ani představenstvo neviděli, ani o něm nejednali. Připadá mi to jako zoufalství a v tomto duchu jsem i informoval předsedu představenstva. Snaha eliminovat nakládkové body je zoufalstvím, jedná se o stovky rušených nakládkových míst," uvedl s tím, že touto problematikou se bude zabývat i Dozorčí rada ČD Cargo na svém jednání 27. dubna 2015.
Aktuální situaci u nedrážních organizací poté popsal místopředseda OSŽ Miroslav Novotný. Například mluvil o možných personálních změnách ve vedení společnosti OHL ŽS Brno (na veřejnost prosákly informace o chystaném odvolání předsedy představenstva Ing. Michala Štefla). „Okamžitě jsme se obrátili na španělského vlastníka společnosti s dotazem, zda je to pravda, ale v odpovědi je konstatováno, že se o tom neuvažuje a veškeré změny, které ve společnosti nastanou, budou projednávány na dozorčí radě," uvedl Miroslav Novotný. Společnost OHL ŽS se podle něj nyní potýká s útlumem zahraničních aktivit, zejména na Balkáně. Miroslav Novotný rovněž informoval o tom, že stále ještě není uzavřena kolektivní smlouva u AZ Servisu. („Asi to skončí před zprostředkovatelem, zaměstnavatel s odbory nekomunikuje.") a o spolupráci se Sdružením nájemníků, konkrétně o stanovisku Sdružení nájemníků ČR ke „Koncepci sociálního bydlení v ČR 2015-2025", na kterém se OSŽ významně podílelo
O situaci na Českých drahách, respektive o mimořádném zasedání Dozorčí rady ČD v Olomouci, z důvodu nepřítomnosti Vladislava Vokouna, informoval předseda OSŽ Jaroslav Pejša. „Znovu bylo propíráno opravárenství, kterému se v konkurenci nedaří. Proto na červnovém zasedání, které bude znovu výjezdní (DPOV Nymburk), bude jedním z hlavních bodů opět stav železničního opravárenství," informoval předseda OSŽ.
O situaci u SŽDC stručně informoval tajemník PV OSŽ při SŽDC Miloš Paleček: „Ve čtvrtek (16. 4. 2015) bude jednat Republiková rada infrastruktury, v pátek (17. 4. 2015) proběhne jednání odborových centrál s vedením společnosti, kde se budeme zabývat novelizací Směrnice č. 75 (Posuzování psychické způsobilosti k výkonu vybraných zaměstnání)," konstatoval.
V závěru se pak členové představenstva OSŽ věnovali schvalování příspěvků z Podpůrného fondu OSŽ, respektive žádostem o právní zastoupení v řízení před soudem. Představenstvo také mimo jiné vyslechlo informaci předsedy revizní komise (RK) OSŽ Pavla Fraňka.
Michael Mareš

Právě přítomno: 249 hostů a žádný gestor