Výkony společnosti ČD Cargo klesají a s nimi klesají i tržby. V osobní dopravě pak chystá ministr dopravy revoluci - změnu financování nákupu nových kolejových vozidel v rámci operačního programu OPD 2 - 85 % zaplatí EU, 15 % Ministerstvo dopravy ČR, které takto pořízená vozidla bude půjčovat dopravcům na patnáct let.

„Hrozí, že osobní železniční dopravu budou v Česku provozovat kdejaké garážové firmy," zdůraznil předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša na jednání Ústředí OSŽ v úterý 23. 6. 2015 v sídle OSŽ v pražských Vysočanech (jednání Ústředí OSŽ řídil místopředseda OSŽ Mgr. Martin Malý).
Prvnímu místopředsedovi OSŽ Vladislavu Vokounovi zase vadí fakt, že se České dráhy na prezentační schůzce v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR kompletně „odhalily", a to i před lidmi, kteří již nemají se železnicí nic společného. „Žádný jiný dopravce by to nikdy neudělal a už vůbec ne v tomto rozsahu," prohlásil. Neexistuje totiž podle něj záruka, že některé citlivé údaje se nedostanou do rukou konkurence, nebo nebudou tendenčně zneužity. Typickým přešlapem jsou pak podle něj i poslední přezkoušky na Českých drahách, které „napoprvé" neudělalo okolo dvě stě strojvedoucích. „Dámy a pánové, my je za drahé peníze vychováme a pak je, možná i díky tomu, nabídneme rovnou do náruče konkurence. Máme informace, že konkurence dostala jména strojvedoucích, kteří neudělali přezkoušky a všichni okamžitě od konkurence dostali nabídku, že budou přijati a ještě navrch dostanou šedesátitisícový náborový příspěvek. Pokud je to pravda, pak se nabízí otázka, jestli to náhodou nebyl cílený akt."
A podobně chmurné byly i informace z úst místopředsedy OSŽ Radka Nekoly. „V současnosti probíhá naprostá destrukce trhu a hledají se nástroje, jak ČD Cargo dorazit," řekl Radek Nekola mimo jiné. „Byl jsem proto (PV OSŽ ČD Cargo) pověřen, abych kontaktoval tři předsedy koaličních stran. Jedinou pozitivní informací z dění ve společnosti ČD Cargo je tak pozastavení restrukturalizace s tím, že se čeká na následná jednání, uvidíme s jakým výsledkem."
S ohledem na výše zmíněné problémy ve společnostech ČD a ČD Cargo se situace ve společnosti SŽDC jeví jako konsolidovaná. Stejně tak „nedrážní" nevybočují ze zajetých kolejí.
V další části jednání členové Ústředí například schválili Návrh vzdělávacích aktivit na druhé pololetí letošního roku a vyslechli informaci o stavu majetku. Jednání bylo odpoledne přerušeno, členové ústředí se sejdou mimořádně o prázdninách, kdy budou 21. července pokračovat v přerušeném programu.
Michael Mareš

Právě přítomno: 303 hostů a žádný gestor