O současné situaci ve společnosti ČD Cargo, a. s., kdy se opět hovoří o propouštění zaměstnanců, informoval místopředseda OSŽ Miroslav Novotný na jednání Republikové rady seniorů (RRS) OSŽ. To se konalo v Praze 22. června 2015, tentokrát za účasti všech členů rady.


Informoval členy rady o obsahu dopisu, který zaslal předseda PV OSŽ Cargo a místopředseda OSŽ Radek Nekola premiérovi vlády s žádostí o řešení této napjaté situace vládou ČR. Podle názoru Miroslava Novotného, ale i předsedy rady seniorů Kurta Mužíka chybí koncepce, jak konkurovat dalším dopravcům. Podle I. místopředsedy OSŽ Vladislava Vokouna, nebyly akceptovány žádné návrhy na podporu nákladní železniční dopravy. O této věci se široce diskutovalo a očekává se, jaký závěr vzejde z jednání Ústředí OSŽ následující den. Miroslav Novotný také informoval o otevření nové výrobní linky za 150 milionů korun na výrobu pražců v ŽPSV. Zmínil také, že původní objednávku na 1, 2 milionu pražců, Správa železniční dopravní cesty následně snížila na 800 tisíc kusů. O své účasti na slavnosti, která se konala při příležitosti zahájení první jízdy vlaku mezi Opavou a Prahou, informoval předseda RRS Kurt Mužík. Setkal se také s generálním ředitelem SŽDC, s. o. Ing. Pavlem Surým a dohodli se na zaslání plánu jednání rady s tím, že se jednání podle možnosti účastní generální ředitel, nebo pošle zástupce hospodářského vedení.
Rada schválila plán činnosti a jednání na druhé pololetí roku. Další jednání rady se uskuteční po prázdninové pauze 21. září. 3. června se konaly sportovní hry seniorů v Havířově, podle dohody s předsedou OSŽ Bc. Jaroslavem Pejšou, by se mohly další hry konat v příštím roce pro členy OSŽ v Rajeckých Teplicích. Členové rady dostali úkol, připravit na jednání návrhy na sportovní discipliny, počty členů a družstev. O jednání zástupců Rady seniorů ČR s premiérem a ministryní práce a sociálních věcí hovořil její místopředseda Alois Malý. Tématem jednání byla mimo jiné i činnost Agentury pro sociální začleňování, která podle názoru členů RS ČR dělá velmi málo v řešení sociální problematiky občanů. Alois Malý na jednání s premiérem upozornil také na narůstající napětí mezi lidmi na severu Čech, kde jsou problémy s majiteli bytů, kteří pronajímají byty nepřizpůsobivým občanům. Na setkání se hovořilo i o návrhu RS ČR na tříprocentní navýšení důchodů, které vláda odmítla, a bylo rozhodnuto o jednorázovém vyplacení částky šesti set korun. Na závěr jednání zazněl příslib ministryně práce a sociálních věcí, že předloží k jednání do vlády tzv. balíček sociálních služeb. V reakci na informaci, že prezident republiky Miloš Zeman přijme 1. října delegaci seniorů, nabídl premiér Bohuslav Sobotka obdobné setkání na Úřadu vlády. Na závěr jednání RRS došlo opět na tzv. „kolečko", kdy každý z členů rady informoval o aktivitách v jednotlivých klubech seniorů ve své oblasti.
Miroslav Gloss

 

Právě přítomno: 256 hostů a žádný gestor