Společným apelem se obrátily špičky odborových centrál ze železniční a autobusové dopravy i policie v Rakousku na vládu a celou veřejnost, aby upozornily na neudržitelnou krizi především v dopravě, vyvolané neklesajícím přívalem imigrantů. „Naše trpělivost je u konce, vláda musí nastavit v uprchlické krizi jasné akcenty,“ zdůraznilo jejich prohlášení.

K zoufalému volání po rychlém řešení se připojil i šéf podnikové rady Rakouské spolkové dráhy (ÖBB) Roman Hebenstreit, jenž požadoval více zaměstnanců a lepší plánování práce. „Pokrývat takovou krizovou situaci stávajícím personálem trvale nelze,“ poznamenal Hebenstreit. Jak uvedl 13. listopadu rakouský deník Die Presse, železničáři odpracovali letos k 1. říjnu již 3,6 miliónu operativních přesčasových hodin, takže jich za celý letošní rok budou dobré čtyři milióny. ÖBB vypravila již 360 zvláštních vlaků a 1200 busů (prostřednictvím své dceřiné poštovní autobusové firmy) na přepravu zhruba 300 000 běženců, většinou na německou hranici. Vedle toho dráha ve svých zařízeních ubytovala na 55 000 až 60 000 imigrantů. „Pokud bychom neměli státní dráhu, jaká dnes existuje, tedy integrovaný podnik, vznikl by v Rakousku pravděpodobně od prvních dnů přívalu běženců neuvěřitelný chaos,“ vyjádřil své přesvědčení Hebenstreit. Vláda musí připravit „modus operandi“, tedy plán pro další postup, dodal.
„Jsme v tuto chvíli již na limitu,“ prohlásil Karl Delfs z Odborového svazu Vida, který je příslušný pro silniční dopravu. Podle jeho slov by se organizace autobusové dopravy měla vrátit k normálním časům a při delších trasách by měl být nasazen i druhý řidič. Odboráři rovněž požadují, aby v autobusech byl přítomen i člověk starající se o uprchlíky – dosavadní praxe je taková, že řidič je v autobusu sám. Na přetížení policistů si postěžoval také předseda jejich odborů Hermann Greylinger, podle něhož „nyní platíme za zeštíhlení našich řad kvůli za chybnému plánování v posledních 15 letech“. Poukázal na neúnosné zatížení policistů, kteří musí sloužit na hranici i 30 hodin bez odpočinku.

Jan Hála
 

Právě přítomno: 292 hostů a žádný gestor