Informace z kolektivního vyjednávání u drážních i nedrážních firem tentokrát dominovaly pravidelnému zasedání představenstva OSŽ v úterý 1. 12. 2015, které řídil předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša (na snímku). „Všichni v podstatě jdeme do finále,“ shrnul I. místopředseda OSŽ Vladislav Vokoun s tím, že u Českých drah je jediným zásadním „logickým rozporem“ mzdový nárůst. „Jinak kolektivní smlouvu jsme projednali celou, včetně příloh, a jsem přesvědčen, že při dobré vůli obou stran jsou všechny zbývající rozpory řešitelné.“ Kolektivní vyjednávání pokračuje v pátek 4. 12. a pak v pondělí 7. 12., kdy by se mělo „jít do finále kolem mzdového nárůstu“.

U společnosti ČD Cargo se rovněž podle místopředsedy OSŽ Radka Nekoly „významně pokročilo“. (a o den později, ve středu 2. 12. 2015, již byla ve společnosti ČD Cargo, a. s., podepsána Podniková kolektivní smlouva pro rok 2016. Více v článku Podniková kolektivní smlouva pro rok 2016 u ČD Cargo podepsána!). „Díky tomu, že vydrželo představenstvo do dalšího kolektivního vyjednávání, tak jsme mohli jednání včas dokončit,“ řekl Radek Nekola ke kolektivnímu vyjednávání.
Poté místopředseda OSŽ Mgr. Martin Malý informoval o posledních dvou posledních jednáních (v pátek 27. a v pondělí 30. 11.), která proběhla v sídle organizace a na nichž generální ředitel SŽDC Ing. Pavel Surý předložil sociálním partnerům nový komplexní návrh zaměstnavatele. S ním ale odborové organizace nesouhlasily a předložily společný protinávrh, který je však pro zaměstnavatele neakceptovatelný. Martin Malý informoval také o tom, že došlo k podpisu Zásad pro tvorbu a používání Fondu kulturních a sociálních potřeb (FKSP) SŽDC, s. o., pro rok 2016 a Zásad hospodaření s centralizovanými prostředky FKSP SŽDC, s. o., pro rok 2016. „Nicméně kolektivní vyjednávání finišuje: jednáme o výši nárůstu tarifních mezd, o výši výkonové odměny, rozšířené nárokovosti KOP o infrastrukturu, všechno je v běhu,“ uzavřel.

Informaci o kolektivním vyjednávání doplnil za nedrážní i místopředseda OSŽ Miroslav Novotný. „Včera (30. 11.) proběhlo další kolo jednání na CZ LOKO s tím, že bylo dohodnuto, že dojde k podpisu KS 11. 12. na tři roky. Ačkoliv kvůli sankcím v Rusku se firmě nedaří jako v minulosti, rozhodl majoritní vlastník o výplatě 13. platu zaměstnancům,“ oznámil. Kolektivní vyjednávání se (kvůli zdravotním problémům) nyní zadrhlo v OHL ŽS Brno, mírný posun nastal u Dopravního zdravotnictví.
V samotném závěru pak představenstvo mimo jiné schválilo obsahový plán zasedání Ústředí OSŽ na příští rok včetně návrhu svolání mimořádného zasedání Ústředí OSŽ v letních měsících.


Michael Mareš
 

Právě přítomno: 127 hostů a žádný gestor