Předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša jednal v úterý 19. dubna 2016 v rámci delegace Asociace samostatných odborů s předsedou vlády České republiky Bohuslavem Sobotkou. Kromě něj se jednání zúčastnili i předseda ASO Bohumír Dufek, místopředseda ASO MUDr. Martin Engel, tajemník ASO Martin Vavrečka a Josef Mráz. Projednávány byly záležitosti týkající se zdravotnictví, železnice, energetiky, zemědělství a minimální mzdy.

Během diskuse o problémech české železnice poděkoval předseda OSŽ za dosavadní průběh vyjednávání mezi vládou a kraji o financování regionální železniční dopravy. Bohuslav Sobotka přislíbil, že jednání budou dokončena do termínu krajských voleb letos na podzim. Předseda OSŽ Jaroslav Pejša zároveň upozornil, že na plenárním zasedání tripartity, které se bude konat v pátek 29. dubna a kde je na programu doprava, důrazně upozorní na nebezpečí plynoucí z úmyslu ministerstva dopravy nakupovat kolejová vozidla z programu OPD 2 přímo ministerstvem a ne příslušnými dopravci. Existuje totiž právní názor, že by se mohlo jednat o nedovolenou veřejnou podporu.
Na schůzce bylo zmíněno i to, že je škoda, že v dubnu nebyl svolán pracovní tým tripartity pro dopravu, jak požadovalo OSŽ. Existuje totiž hodně problémů na železnici, které by měly být probrány a které se týkají nejen Českých drah, ale i ČD Carga a SŽDC. Předseda vlády potvrdil svůj zájem o budoucnost české železnice. I když rezort dopravy je svěřen hnutí ANO, ČSSD mu bude nadále věnovat náležitou pozornost.
O výsledcích jednání tripartity k železniční problematice vás budeme na našich webových stránkách i v Obzoru informovat.
 

Právě přítomno: 386 hostů a žádný gestor