Dle statistik Drážní inspekce došlo v roce 2015 k celkem 165 střetnutím na železničních přejezdech, při těchto nehodách zemřelo 32 osob a 130 jich bylo zraněno. Z porovnání let 2015 a 2016 za období leden až květen pak vyplývá, že letos se za pět měsíců na železničních přejezdech událo o 19 nehod více (než vloni, kdy bylo 74 nehod) a zemřelo při nich 19 lidí (I-V/2015 - 55 nehod, 7 usmrcených, 56 zraněných), tedy oproti stejnému období loňského roku o dvanáct osob více.

„Drtivou většinu nehod na železničních přejezdech i nadále způsobují neukáznění účastníci silničního provozu, kteří fatálním způsobem porušují hned několik ustanovení zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích,“ říká Mgr. Martin Drápal, mluvčí Drážní inspekce, s tím, že nejčastějším prohřeškem řidičů je především ignorování světelné a zvukové signalizace přejezdového zabezpečovacího zařízení a jízda nebo chůze přes přejezd se sklopenými závorovými břevny. „Z dlouhodobějšího hlediska lze na základě statistických dat konstatovat, že nejtragičtější následky mají střetnutí na železničních přejezdech zabezpečených světelnou výstražnou signalizací bez závor,“ dodává Martin Drápal.
Drážní inspekce proto soustavně doporučuje, aby co největší množství přejezdů zabezpečených světelným signalizačním zařízením bylo doplněno závorami, protože tento způsob řešení úrovňového křížení silnice a dráhy železniční se z dlouhodobého hlediska jeví jako nejméně rizikový pro silniční i drážní dopravu (usmrcené a zraněné osoby na těchto železničních přejezdech jsou většinou neukáznění chodci nebo osoby jednající v sebevražedném úmyslu), a to zejména těch nejfrekventovanějších, nebo kde je vyšší traťová rychlost.

Důsledné kontroly železničních přejezdů a zabezpečení kolejí s cílem včas předcházet nehodám budou i v náplni práce nově jmenovaného generálního inspektora Drážní inspekce Jana Kučery, kterého dnes (15. 6.) schválila vláda do funkce. Mgr. Kučera tak od 1. 7. 2016 nahradí dosavadního šéfa drážní inspekce Roman Šiguta. Nově jmenovaný generální inspektor nastupuje do funkce z pozice náměstka generálního inspektora Drážní inspekce. Před tím působil ve funkci ředitele kanceláře a tiskového mluvčího inspekce. Kučera vystudoval Přírodovědeckou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Drážní inspekce provádí státní dozor ve věcech drah u více než 750 provozovatelů drah nebo drážní dopravy a zjišťuje příčiny mimořádných událostí u všech tuzemských i zahraničních provozovatelů působících v České republice. Tuto specifickou a vysoce odpovědnou činnost vykonává na čtyři desítky vrchních inspektorů pokrývajících celé území státu.

Michael Mareš
 

Právě přítomno: 214 hostů a žádný gestor