Několikaměsíční vyjednávání ministerstev dopravy a životního prostředí a zástupců Úřadu vlády skončilo úspěšně. Evropská komise potvrdila seznam deseti prioritních dopravních staveb, mezi které patří například obchvat Českých Budějovic, pokračování královéhradecké dálnice D11 nebo obchvat Frýdku-Místku (vládní seznam prioritních staveb čítá 124,4 km silnic a dálnic). „Rozhodnutí Evropské komise po několikaměsíčním vyjednávání si vážíme. Zachránili jsme stavby, které máme připravené k výstavbě a které mají přímý vliv na občany po celé republice. Můžeme tak pokračovat ve výstavbě dalších více než 120 kilometrů našich silnic a zapojit do nich dál evropské peníze,“ uvedl ministr dopravy Dan Ťok.

Na seznamu prioritních staveb je i jedna stavba „železniční“, a to železniční trať třetího koridoru Sudoměřice u Tábora – Votice. „Toto rozhodnutí pro tuto trať znamená, že by se mohla stavět dříve. Budu se snažit o to, aby tento jedenáctý projekt, poté co musel ze seznamu vypadnout Pražský okruh, byl vyměněn právě za modernizaci tratě Sudoměřice – Votice. Nevím, zda budu úspěšný, ale doufám, že ano. Chtěli bychom dát třetí koridor co nejdříve do pořádku,“ odpověděl ministr dopravy Obzoru.
Ministerstvo dopravy má letos rekordních 12 miliard korun na opravy, modernizaci a údržbu dálnic a silnic prvních tříd, za které opraví přes 200 kilometrů úseků. 3 miliardy pak dostávají kraje na opravu silnic II. a III. tříd. Existuje také celá řada nových staveb, u kterých se posudek EIA již nemusí opakovat nebo řešit zrychlený proces, včetně mnoha staveb železničních (jsou to například: Optimalizace traťového úseku Praha Hostivař - Praha hl. n., II. část - Praha Hostivař - Praha hl. n., Optimalizace trati Český Těšín – Dětmarovice, Optimalizace traťového úseku Mstětice (mimo) - Praha-Vysočany (včetně), Rekonstrukce žst. Přerov, 2. Stavba, Optimalizace traťového úseku Čelákovice (mimo) - Mstětice (včetně), Uzel Plzeň, 2. stavba - přestavba osobního nádraží, včetně mostů Mikulášská, Revitalizace tratě Louny – Lovosice), proto je možné je letos nebo příští rok zahájit. V letošním roce také Ministerstvo dopravy a Ředitelství silnic a dálnic počítá s dokončením 16,5 kilometru úseku D8 z Prahy do Drážďan, který bude zprovozněn před letošními Vánoci.
Michael Mareš
 

Právě přítomno: 297 hostů a žádný gestor