SŽDC vyzvala písemně společnost Grandi Stazioni (GS) k odevzdání předmětu nájmu a dalších převzatých částí nemovitostí v areálu železniční stanice Praha hlavní nádraží v souvislosti s uplynutím doby trvání nájemní smlouvy, oznámila dnes Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) s tím, že se tak děje výlučně „z důvodu prodlení společnosti (GS) s provedením a dokončením rekonstrukce, jež měla být původně dokončena již v roce 2013“.

Zástupci SŽDC informovali vedení společnosti Grandi Stazioni, že navrhované uzavření dodatku ke smlouvě, jímž by byla prodlužována základní doba trvání smlouvy a doba pro dokončení rekonstrukce o další dva roky, je v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách. „Tuto skutečnost potvrzuje i vyžádané stanovisko ÚOHS (Úřad pro ochranu hospodářské soutěže), které označuje uzavření dodatku jako podstatnou změny smlouvy, tedy jako nepřípustné,“ stojí v tiskové zprávě SŽDC

 

Společnost Grandi Stazioni uzavřela smlouvu se společností České dráhy v roce 2003. Měla tedy dostatek času dokončit rekonstrukci hlavního nádraží v Praze. Smlouva zaniká uplynutím základní doby jejího trvání k 16. říjnu 2016, informuje tiskové oddělení SŽDC. „Ujišťujeme veřejnost, že máme připravená veškerá opatření, aby přechod správy pražského hlavního nádraží z Grandi Stazioni na SŽDC v žádném případě neovlivnil chod nádraží a všech poskytovaných služeb. V tomto ohledu také jednáme se zástupci této společnosti,“ říká mluvčí SŽDC Kateřina Šubová s dovětkem, že SŽDC je kvalifikovaný investor a nezpochybnitelně umí provozovat nádraží, což dokazuje správou více jak tisícovky nádraží v celé České republice.

Michael Mareš, s využitím tiskové zprávy SŽDC
 

Právě přítomno: 364 hostů a žádný gestor