Ministr dopravy Dan Ťok dnes (pátek 13. července) odvolal z devítičlenné dozorčí rady Českých drah jejího předsedu Milana Ferance (ANO) a další čtyři členy - Jana Harta, Antonína Tesaříka, Tomáše Révezse a Milana Kucharčíka. Novým předsedou má být bývalý ministr dopravy Petr Moos, kterého dnes Ťok do rady jmenoval. Ministr to řekl na tiskové konferenci. Změnu dnes schválil na svém jednání řídící výbor Českých drah, který zároveň Petra Moose doporučil na předsedu dozorčí rady národního dopravce, vzhledem k jeho odborným a profesním zkušenostem.

Vedle Moose, který učí na Dopravní fakultě ČVUT, jsou novými členy dozorčí rady Karel Pospíšil z VUT Brno, Josef Kolář z Fakulty strojní ČVUT, Lukáš Týfa z Fakulty dopravní ČVUT a ředitel kanceláře předsedy Poslanecké sněmovny Jan Štrof. Členy rady zůstávají Jaroslav Pejša, Vladislav Vokoun a Antonín Leitgeb z Odborového sdružení železničářů a dopravní odborník Vojtěch Kocourek. Obměněná dozorčí rada by měla vypsat výběrové řízení na management Českých drah. Do něj se budou moci přihlásit i stávající členové představenstva, kteří jsou ve funkcích čtyři roky.
Ťok podle svých slov chtěl dozorčí radu obměnit už dříve, ale čekal na vyslovení důvěry vládě. Do rady dosadil odborníky, nikoliv členy na základě politického zadání. „Potřebujeme profesionální manažery, kteří se dobře připraví na liberalizaci železniční dopravy, ke kterému jsme vázáni evropským železničním balíčkem. Změnou dozorčí rady zároveň postupně plníme vládní programové prohlášení, že mají být České dráhy řízeny efektivně a že musí fungovat jako apolitický subjekt,“ uvedl ministr.
Odvolaný Feranec, poslanec za vládní hnutí ANO, ČTK řekl, že plně respektuje rozhodnutí řídícího výboru. "Je to plné právo vlastníka společnosti, kterou je v případě ČD stát," uvedl. Důvody změn ve vedení ČD zatím Feranec nechtěl příliš komentovat, podle něj však management vždy postupoval tak, aby chránil zájmy podniku. Moos zatím výsledky dnešního jednání výboru nekomentoval, chce počkat až na další oficiální kroky ministerstva dopravy.
Dění v ČD kritizoval a označit za čistku předseda komunistů Vojtěch Filip. Zopakoval, že bude tlačit na odchod ministra Ťoka z funkce. Zda bude účinný, nechtěl komentovat. „Nemyslím si, že věci, které mají být řešeny od roku 2033 a mají být spuštěny v roce 2023, by měla Česká republika v rámci liberalizace řešit už v roce 2018. Považuji to za naprosto předčasné a nemístný tlak na krajské samosprávy,“ řekl novinářům během zasedání výkonného výboru KSČM. Změny podle něj povedou k tomu, že si budou muset kraje zařizovat dopravu za železnici samy.
Řídící výbor Českých drah, který rozhoduje o složení dozorčí rady, tvoří tři vládou pověření zaměstnanci Ministerstva dopravy, a po jednom vládou pověřeném zaměstnanci Ministerstva financí, Ministerstva obrany, Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva pro místní rozvoj.
Nové složení dozorčí rady Českých drah:
Prof. Ing. Petr Moos, CSc.
Doc. Ing. Josef Kolář, CSc.
Ing. Vojtěch Kocourek, Ph.D.
Ing. Jan Štrof
Prof. Ing. Karel Pospíšil, Ph.D.
Doc. Ing. Lukáš Týfa, Ph.D.
Antonín Leitgeb
Bc. Jaroslav Pejša
Vladislav Vokoun.
Dozorčí rada Českých drah schvaluje roční podnikatelský plán Českých drah včetně strategie a rozpočtů a uděluje předchozí souhlas k nakládání s majetkem podniku.
Miroslav Čáslavský
Zdroj: ČTK a tisková zpráva ministerstva dopravy
 

Právě přítomno: 317 hostů a žádný gestor