V sobotu 24. srpna se na rožmitálském vlakovém nádraží uskuteční oslavy 120. výročí zahájení provozu na romantické podbrdské lokálce z Rožmitálu pod Třemšínem do Březnice. Kulturní akce spojená s oslavou 20. výročí JPO 2 (jednotky požární ochrany) Rožmitál pod Třemšínem začne v 9 hodin a potrvá až do 16 hodin.

Během této doby se budou moci návštěvníci svézt na historické šlapací kolejové drezíně, absolvovat jízdu zvláštními historickými vlaky z Rožmitálu pod Třemšínem do Březnice a zhlédnout výstavu o historii místní dráhy a malou výstavu železničních vozidel. Připraveny budou i ukázky hasičské a historické vojenské techniky nebo zásahu mladých hasičů. Příznivce turistiky pak jistě potěší i putovní expozice turistických známek v historickém železničním voze. V 11 hodin proběhne po slavnostním projevu starosty města křest nové pamětní publikace mapující historii a současnost provozu na místní dráze, která bude na této akci poprvé v prodeji. U příležitosti tohoto výročí bude vydána též speciální turistická známka a pamětní pohlednice, těšit se však můžete i na další zajímavé suvenýry. Připraveno bude i historické razítko železniční stanice Rožmitál pod Třemšínem nebo lepenkové jízdenky. K tanci a poslechu zahraje Toulavá kapela. Po celý den bude na akci zajištěno bohaté občerstvení s točeným pivem z regionálních pivovarů.

Zvláštní vlaky odjedou z Rožmitálu pod Třemšínem v 09.45 h, 11.45 h, 13.15 h a 14.15 h, zpět z Březnice se pak vydají v 10.32 h, 12.32 h, 13.45 h a 14.45 h. Tyto vlaky budou zastavovat ve všech zastávkách na trati. Cena jednotné zpáteční jízdenky pro dospělého bude 50 Kč, pro děti pak 20 Kč. Kulturní vyžití v Rožmitále pod Třemšínem pak můžete v tento den završit návštěvou Podbrdského muzea nebo druhého ročníku Rožmitálského rockfestu.

Michael Mareš s využitím informací Rakovnicko-protivínské dráhy
 

Právě přítomno: 350 hostů a žádný gestor