Mimořádná situace, vyvolaná opatřeními k zamezení šíření nového typu koronaviru se v mnoha směrech projevila také v železniční dopravě. Kromě toho, že na některých tratích na Olomoucku nesmí vlaky v určených stanicích zastavovat, ubývá i cestujících ve vlacích obecně. České dráhy ve snaze zabránit šíření infekce ruší některé dálkové spoje, přestávají prodávat jízdenky ve vlacích a činí také opatření k ochraně svých zaměstnanců.

Od středy 18. března zrušily České dráhy prodej místenek ve vlacích, aby tak cestujícím umožnily výběr místa s odstupem od dalších pasažérů. Už dříve zastavily všechny cateringové služby (občerstvení ve vlacích) a provoz jídelních vozů. Zastaven byl také provoz úschoven zavazadel, čekáren, směnáren a půjčoven jízdních kol. Do 23. března také nebudou jezdit vlaky Pendolino mezi Prahou, Ostravou a Českým Těšínem. Odedneška pak zastavují i provoz vlaků IC, spojujících Prahu, Opavu a Bohumín.
Omezení dopravy vyhlašují i jednotlivé kraje. Například Moravskoslezský kraj přistoupil v souvislosti s vyhlášením nouzového stavu k omezení regionální vlakové dopravy od 19. března od 00:00 do 24. března 06:00 hod.. Spoje v tomto období pojedou podle letních prázdninových jízdních řádů.
Provoz omezují i ostatní dopravci, například společnost LeoExpres zrušila 75% svých spojů na železnici. Zachová pouze čtyři spoje mezi z Prahy do Starého Města u Uherského Hradiště a do Ostravy. Firma také vyzvala cestující, aby používali při jízdě ochrannou roušku přes obličej. Zhruba na polovinu omezila provoz svých vlaků i společnost Regiojet, vlaky mezi Brnem a Bohumínem budou jezdit místo hodinového ve dvouhodinovém intervalu.
Miroslav Čáslavský s využitím zprávy ČTK
 

Právě přítomno: 430 hostů a žádný gestor