Generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda svolal 15. 7. 2020 v ranních hodinách jednání vedení organizace v souvislosti se včerejší srážkou dvou vlaků u Českého Brodu. Události posledního týdne a jejich průběžná šetření ukazují na alarmující počet lidských pochybení. Generální ředitel dnes písemně vyzve dopravce k větší důslednosti, školení a kontrolám svých zaměstnanců. Stejně tak apeluje na zaměstnance Správy železnic.

„Výzvou dopravcům nehledám ani neukazuji na viníky. Probíhají nezávislá šetření, která vyhodnotí příčiny, případná rizika a potřebná nápravná opatření. Při současném zabezpečení české železnice, a to i v případě koridorových tratí, sehrává a bude i nadále v budoucnu sehrávat lidský faktor v celém procesu velmi významnou roli,“ vysvětluje generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda a doplňuje: „Co můžeme udělat okamžitě, je apel na všechny zúčastněné strany v rámci železnice. Dopravci musí důsledně a pravidelně kontrolovat své zaměstnance. Předpisy jsou jasně dané a jejich dodržování je základní, zcela nezbytný krok pro fungování železniční dopravy. Stejně důrazná doporučení půjdou i zaměstnancům Správy železnic.“

Jedním z prvních opatření pro snížení možného pochybení lidského faktoru bude mimořádná změna jízdního řádu 2019/2020 k 15. srpnu 2020, která zavede ohlašovací povinnost ve všech dopravnách na všech tratích provozovaných podle předpisu D3, kde je provozovatelem dráhy Správa železnic.

Zdroj: Tisková zpráva Správy železnic
 

Právě přítomno: 219 hostů a žádný gestor