V soutěži „Zaměstnavatel roku 2020“ v kategorii nad 5000 zaměstnanců se umístily České dráhy na třetím místě. První místo patří společnosti ČEZ, druhé pak firmě Škoda Auto. Hodnocení „Zaměstnavatel roku“ se již 17 let zaměřuje na společnosti v České republice z pohledu lidských zdrojů. Jeho smyslem je přiblížit veřejnosti příklady firem s výborným přístupem ke svým zaměstnancům, a to nejen celostátně, ale i v jednotlivých regionech. Ocenění převzaly České dráhy v průběhu online přenosu v soutěži Sodexo v úterý 3. listopadu.

Jak po vyhlášení výsledků prohlásil předseda představenstva a generální ředitel ČD Václav Nebeský, třetí příčka je skvělým výsledkem a zároveň závazkem do budoucna. „Pro nás to znamená, že nás veřejnost vnímá jako společnost, která se dokáže o zaměstnance dobře postarat. Právě ti tvoří hlavní díl úspěchu,“ zdůraznil Nebeský.
Podle slov personální ředitelky Českých drah Moniky Horákové je akciová společnost České dráhy pokračovatelem více než 175leté tradice železniční dopravy na území ČR a je jedním z nejstabilnějších zaměstnavatelů na trhu. V současnosti společnost zaměstnává více než 14 000 zaměstnanců a nabízí jistotu, zkušenosti a práci v týmu srdcařů. „Do hospodaření Českých drah v prvním pololetí roku zasáhla poměrně výrazně pandemie a ubylo cestujících. Společně s objednateli, tedy státem a kraji, jsme přistoupili k částečné redukci železniční dopravy, přičemž tržby se propadly na minimum. Nyní opět přichází útlum, ale děláme vše pro to, abychom situaci zvládli. Věříme, že se po překonání současného stavu lidé do vlaků zase vrátí,“ zdůraznila Horáková. Podle jejích dalších slov určuje hodnotu společnosti vedle ekonomických ukazatelů také její přístup ke svým zaměstnancům. Firmy, které v hodnocení uspěly, mají několik společných rysů, například to, že více investují do vzdělávání a rozvoje zaměstnanců, kteří mají větší prostor pro kariérní růst. „Na pracovním trhu je obecně velký nedostatek kandidátů na řemeslné a technické pozice, což je dlouhodobý trend. V případě Českých drah se jedná především o mechaniky a elektrotechniky do oblastních center údržby. Situaci řešíme nejen vhodně cílenou náborovou reklamou, ale také řadou aktivit, které v rámci budování vztahů s našimi zaměstnanci i externími kandidáty realizujeme či plánujeme realizovat,“ připomněla ředitelka Horáková.
Miroslav Čáslavský
Zdroj: Tisková zpráva ČD a monitoring tisku
 

Právě přítomno: 320 hostů a žádný gestor