Právě došlo ke zveřejnění kalendářů železničního sportu na rok 2021. Kalendáře byly projednány orgány OSŽ a rozeslány všem zaměstnavatelům. Budou zveřejněny na Facebooku železniční sport, během dubna budou vydány jako příloha Obzoru a na www.osz.org je po každé úpravě pravidelně zaktualizujeme.

Náklady na zajištění akcí železničního sportu jsou hrazeny ze zdrojů C-SF společností ČD, a. s., a ČD Cargo, a. s., z C-FKSP společnosti Správy železnic, s. o., a z prostředků rozpočtovaných OSŽ. Oceňujeme, že tato spolupráce stále pokračuje a na akcích se mohou společně setkávat zaměstnanci všech hlavních lídrů železničního sektoru. Budeme rádi, když zaměstnavatelé budou tyto volnočasové aktivity chápat jako jeden z benefitů pro své zaměstnance a náklady na ně za výhodně investované finanční prostředky. Pravidelné sportování a venkovní pohybové aktivity jsou nejlepší prevencí a výrazně přispívají k vyšší imunitě a obranyschopnosti organismu, což je zásadní v každé době.

Z důvodu pandemie COVID-19 v kalendářích u velké části sportovních akci letos chybí konkrétní datum konání, termíny budou upřesňovány průběžně dle vývoje epidemiologické situace.

Zatím předpokládáme, že první sportovní akce „naživo“ by se mohly konat od května. V mezidobí je nachystán seriál virtuálních sportů – Sportujte sami s námi. Nově kromě běžců, běžkařů a šachistů chceme oslovit i cyklisty, discgolfisty, a dokonce i rybáře.

Akcí železničního sportu se v roce 2020 zúčastnilo přes 5000 sportovců, což je polovina stavu před COVID-19. Bohužel se nepodařil ani jeden výjezd reprezentantů na mezinárodní turnaj či závod, všechny tyto akce byly postupně zrušeny. I v letošním roce je počet akcí v rámci USIC (Mezinárodní sportovní organizace železničářů) a Regionálních USIC značně omezený. Několikrát bylo odsunuto i jednání valné hromady USIC, kterého se účastní zástupci všech členských zemí. V tuto chvíli je naplánováno jednání delegátů z 19 zemí na listopad 2021 do Prahy.

Naším nejoblíbenějším komunikačním kanálem zůstává facebookový profil Železniční sport. Nově je železniční sport součástí mobilní aplikace Moje OSŽ. Pro rok 2021 existuje záměr započít tvoření informačního systému sloužícího pro moderní administraci akcí železničního sportu. Zahrnuto v něm bude přihlašování se na akce, kalendář, evidence, výsledky, e-maily, fotky a propagace sportovních akcí atd. Předpoklad je, že během roku 2021 by mohl být spuštěn zkušební režim fungování.

Z akcí železničního sportu si určitě vybere každý, zdatný, méně zdatný i zcela nezdatný, neváhejte proto a přijďte mezi nás. Těšíme se na Vás v roce 2021!

Pravidelně aktualizované kalendáře železničního sportu naleznete zde.

Ing. Ondřej Šmehlík, vedoucí MO OSŽ


 

Právě přítomno: 397 hostů a žádný gestor