Počínaje pondělím 12. dubna začnou České dráhy obnovovat plný provoz na některých doposud omezených regionálních linkách. Po Pardubickém kraji, kde se tak na většině tratí stalo už od úterý 6. dubna, budou nyní následovat Královéhradecký kraj (od 12. dubna) a Moravskoslezský kraj (od 20. dubna). Od soboty 17. dubna bude zahájen provoz rekreačních vlaků v Praze a ve středních Čechách (Cyklohráček, Cyklo Brdy, Český ráj). Regionální vlaky se postupně rozjedou ve všech krajích České republiky, postupně se také začne obnovovat provoz přeshraničních regionálních vlaků do Saska a Bavorska.

Obnovení provozu je reakcí na částečné uvolnění protiepidemických opatření, vyhlášených vládou. I nadále ale budou platit omezení některých večerních vlaků v Praze a Středočeském kraji, spěšných vlaků spojujících metropoli s Benešovem a Kutnou Horou a zatím také spojů na některých linkách v Kraji Vysočina. Další úpravy současných omezení České dráhy připravují a budou je realizovat v závislosti na dalším vývoji epidemické situace.
V Pardubickém kraji jezdí vlaky na většině tratí znovu podle pravidelného jízdního řádu, na trati Praha – Česká Třebová však platí omezení způsobená výlukami. Bez omezení pojedou od 12. dubna také všechny regionální vlaky v Královéhradeckém kraji. Do normálu se dostávají i spoje v Libereckém kraji, lanovka na Ještěd však zatím zůstává mimo provoz.
V Ústeckém kraji zůstávají minimálně do 18. dubna omezené víkendové turistické vlaky linky RE20 Ústí nad Labem / Litoměřice město – Ústí nad Labem, jinak je provoz regionálních vlaků obnoven. Také v ostatních krajích se postupně provoz regionálních vlaků vrací do normálu, stejně jako provoz většiny přeshraničních regionálních vlaků ČD a jejich zahraničních partnerů mezi Ústeckým, Karlovarským a Plzeňským krajem a německými spolkovými zeměmi Sasko a Bavorsko.
Změny v jízdním řádu ČD průběžně doplňují do vyhledávačů spojení a aktuální informace najdou cestující i v aplikaci Můj vlak.
Miroslav Čáslavský, s využitím tiskové zprávy ČD
 

Právě přítomno: 474 hostů a žádný gestor