(AKTUALIZOVÁNO – DOPLNĚNO O STANOVISKO ČD) Dnes (31. 10. 2021) v odpoledních hodinách došlo k nehodě lanové dráhy na Ještěd. Pád jedné z kabin bohužel nepřežil průvodčí Českých drah. Je nám velice líto, že k této tragické události došlo, a chceme vyjádřit hlubokou soustrast pozůstalým po našem kolegovi. Zároveň bychom rádi poděkovali všem, kdo se podíleli na evakuaci cestujících z druhé kabiny a postarali se o jejich přesun do bezpečí.

Lanová dráha na Ještěd má předepsaný systém prohlídek, kontrol a revizí, které jsou pravidelně prováděny a vedou se o nich zápisy a protokoly. Denně se provádí vizuální prohlídka zařízení s vyzkoušením bezpečnostních prvků a každé pondělí pravidelná údržba zaměřená na odstranění případných závad, mazání zařízení a další drobné opravy. Každých 14 dní pak projde lanovka větší prohlídkou a jednou měsíčně tzv. komplexní kontrolou s protokolárními zápisy. Velké revize se provádějí na lanové dráze dvakrát do roka, vždy na jaře a na podzim mezi letní a zimní sezónou. Lana mají předepsanou defektoskopickou kontrolu, která se provádí u nosného lana každé tři roky a u menších lan, tažného a přítažného, každé dva roky. Poslední defektoskopická kontrola tažného lana proběhla v listopadu 2020. Další defektoskopickou zkoušku znalec doporučil provést do listopadu 2022.

Přesnou příčinu neštěstí objasní vyšetřování, které zahájily České dráhy, Drážní inspekce i Policie ČR.

Zdroj: Tisková zpráva Českých drah

TISKOVÁ ZPRÁVA DRÁŽNÍ INSPEKCE
V neděli 31. 10. 2021 odpoledne v 13.37 h spadla jedna kabina lanové dráhy na Ještěd. Při mimořádné události zemřel průvodčí jedoucí v předmětné kabině. Z druhé kabiny lanové dráhy bylo evakuováno 13 cestujících a průvodčí. Škody dosud vyčísleny nebyly. Drážní inspekce na místě provádí šetření příčin a okolností vzniku této mimořádné události.

Snímek Drážní inspekce
 

Právě přítomno: 574 hostů a žádný gestor